11 września 2017

Winobranie kojarzy się z jesienią, ale czy wiesz, że odbywa się nie tylko we wrześniu? Są regiony oraz takie rodzaje win, które sprawiają, że zbiory winogron ruszają w marcu, lipcu czy nawet w styczniu. Sprawdź, o jakich mowa, oto kilka ciekawostek o winobraniu.

Czy wiesz, że...

  • do wyprodukowania 1 butelki wina potrzeba ok.1 kg winogron, a to mniej więcej 220 gron
  • winobranie może rozpocząć się w samym środku lata! Najwcześniej zbierane są winogrona przeznaczone do produkcji win musujących, w Kalifornii jest to możliwe nawet w połowie lipca
  • najpóźniej zaś zbierane są winogrona do produkcji win lodowych, tzw. EISWEIN. Owoce są zrywane dopiero po pierwszych przymrozkach, a bywa, że nawet w styczniu. Z takich win słyną Niemcy, Austria, USA i Kanada
  • dokładnie dwa sezony wstecz, gorące i suche lato w 2015 roku sprawiło, że winobranie zapisało się jako jedno z najwcześniej rozpoczętych w ostatniej dekadzie. To był wyjątkowy rok dla winiarzy, a my z ogromną niecierpliwością czekaliśmy wtedy na pierwsze wina
  • maszyny podczas winobrania, mimo, że ułatwiają pracę, nie zawsze przynoszą korzyść. Ręczny zbiór owoców jest zdecydowanie bardziej ceniony, a czasem wręcz przymusowy. Taka prawna regulacja obowiązuje w Szampanii, a także m.in. przy produkcji beaujolais oraz sauternes. Nie da się też w inny sposób niż ręcznie zebrać owoców, jeśli winnice zlokalizowane są na przykład wysoko w górach
  • początków świętowania winobrania można doszukiwać się w starożytnej Grecji. Dionizje znane były już w VI wieku p.n.e. i polegały na kilkudniowych zabawach z winem, paradach i tańcach ku czci Dionizosa - boga wina. Ta tradycja przypomina dzisiejsze świętowanie zakończenia zbiorów winogron
© Constellation Brands
© Constellation Brands

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej