24 maja 2017

Centrum Wina w Warszawie odwiedzi winiarska legenda - Bruno Prats z portugalskiej, prestiżowej winnicy Prats & Symington. Wizyta odbędzie się 24 maja.

Pełen emocji dzień rozpocznie się o godz. 11 od staff trainingu, a zakończy wieczorem degustacją wertykalną portugalskich win Prats&Symington i kolacją komentowaną dla dziennikarzy, blogerów i kluczowych klientów HORECA. Wieczór zakończy się w Restauracji Platter by Karol Okrasa, który zresztą planuje dołączyć na kolację. W menu znalazły się:

  • Prazo de Roriz 2015 - Pastrami z wędzonej kaczki z karmelizowaną szalotką i sosem z czarnej porzeczki
  • Post Scriptum 2014 - Policzek wołowy na kiszonej kapustce curry na puree z selera z sosem rozmarynowym
  • Chryseia 2014 - Comber z jelenia z podlaską słoninką i sosem kawowym
  • Quinta de Roriz Vintage Port 2004 - Mus z gorzkiej czekolady z solą morską oraz tarta czekoladowa z wędzoną śliwką.

Słynny Bruno Prats z Bordeaux słynie z drakońskich standardów produkcji wina. Jest wnukiem Fernanda Ginesteta, jednego z najsłynniejszych winiarzy Bordeaux, negocjanta i właściciela Château Margaux, a także Jeana Pratsa, szefa Saint-Raphaela, niegdyś czołowej francuskiej firmy alkoholowej. Ukończył Institut National Agronomique w Paryżu i Ecole Nationale Superieure Agronomique w Montpellier.

Ukształtowały go rodzinne tradycje, gruntowne wykształcenie i doświadczenie zdobywane w najlepszych winnicach świata, takich jak Château Margaux czy Château Cos d'Estournel.

Przez 21 lat był prezesem Syndicat des Crus Classés du Médoc, jest członkiem Academie du Vin de Bordeaux i wiceprzewodniczącym Academie Internationale du Vin w Genewie. Francja odznaczyła go tytułem Officier de l’Ordre National du Merite.

W 1990, we współpracy z Paulem Pontallierem, dyrektorem Château Margaux, Ghislainem de Montgolfierem, prezesem Bollinger Champagne i chilijskim enologiem Felipe de Solminihac, stworzył Viña Aquitania, butikową winnicę na obrzeżach Santiago de Chile. W 1999 roku założył z rodziną Symington, firmę Prats & Symington. Ich Chryseia, DOC Douro, uznawana jest za jedno z najlepszych portugalskich win. I to właśnie to wino będzie bohaterem dzisiejszego dnia.

Ale to nie koniec winiarskich projektów Bruno Pratsa. W 2005 stworzył winnicę Anwilka Vineyard w Stellenbosch w Południowej Afryce, która w 2011 połączyła się z posiadłością Klein Constantia. W 2009 roku stał się współtwórcą sukcesu Iberica Bruno Prats w Hiszpanii.

Bruno Prats & Charles Symington na Quinta de Roriz
Bruno Prats & Charles Symington na Quinta de Roriz

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej