6 września 2016

Lubisz przekąski, ale brak Ci już na nie pomysłów? Sprawdź nasze propozycje. Są proste w przygotowaniu i świetnie komponują się z winem.

W letnim klimacie

Lekkie sałatki kojarzą Ci się z latem? W takim razie mamy dla Ciebie coś bardzo wakacyjnego: błyskawiczny przepis na sałatkę z buraczków, awokado i sera pleśniowego. Pozostając w letnim klimacie, do takiej przekąski wybieramy niezawodne w ciepłe dni – Nos Racines Sauvignon Blanc. Co powiesz na takie orzeźwienie we wrześniu?

Sałata z buraczków, awokado i sera pleśniowego

Potrzebne będą

  • 3 pieczone buraki pokrojone w kostkę
  • 100 g rukoli
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 200 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Opłucz rukolę, osusz ją i włóż do salaterki. Dodaj do tego upieczone wcześniej i pokrojone buraczki oraz pokruszony ser. Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

W oryginalnym stylu

Masz ochotę na coś bardziej oryginalnego? Postaw na Gruzję. Nie musisz rezerwować najbliższego lotu do Tbilisi aby spróbować prawdziwej gruzińskiej przekąski. Chaczapuri to zapiekany placek z serem, który trudny jest tylko z nazwy. Możesz go przygotować w domu, pod warunkiem, że w lodówce chłodzi się półsłodkie, białe wino Alazani - także z Gruzji.

Chaczapuri

Potrzebne będą

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • różne rodzaje serów, na przykład: mozzarella, feta, twaróg, bryndza, gouda

Przygotowanie

Najpierw przygotuj ciasto, a więc zagnieć mąkę, drożdże, wodę i sól, a na koniec dodaj olej i odstaw na pół godziny. W tym czasie zetrzyj sery na tarce lub je pokrusz, dodaj jajko i wymieszaj. Pamiętaj, możesz wybrać dowolne, ulubione rodzaje serów. Ciasto podziel na cztery części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj je na placek w kształt koła. Na każdą taką część ciasta nałóż masę serową i zwijaj brzegi formując „łódeczki”. Wstaw do piekarnika na 15 minut, w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika możesz posmarować placek masłem. Gotowe!

Smacznego!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej