25 października 2016

Jesienią doda Ci energii, zadba o dobry wygląd i samopoczucie. A jak smakuje! Dynia sprawdzi się nie tylko podczas Halloween. To składnik wielu potraw, które idealnie komponują się z winem. Sprawdź nasze kulinarne inspiracje.

Zanim zabierzesz się do gotownia

Czy wiesz, że:

  • dynia pochodzi z Ameryki Środkowej i znana była już w czasach starożytnych
  • obok słynnej, znanej nam pomarańczowej dyni jest jeszcze około 45 innych gatunków? Mają przeróżne kształty i kolory
  • dynie potrafią być bardzo ciężkie? „Rekordzistka” ważyła aż 630 kg! To tyle co „Maluch”, czyli Fiat 126p
  • dynia ma szereg dobroczynnych właściwości, m.in.: pomaga schudnąć, dba o dobry wygląd skóry i wzmacnia układ odpornościowy

Dynia w kuchni

Sezon na dynie trwa. Wyczarujesz z niej błyskawiczne przekąski, zupy, kremy, a nawet ciasta! Przekonaj się, jak może być smacznie i włącz dynię do swojego codziennego menu. Na początek podpowiadamy, co zrobić z dyni oraz jakim winem jeszcze bardziej podkreślisz jej smak.

Przystawka - Pieczona dynia i orzeźwiający Riesling

Przygotowanie takiej przekąski nie zajmie wiele czasu. Wystarczy mieć dynię, piekarnik i Rieslinga w lodówce. Danie może być samodzielną przekąską lub aromatycznym dodatkiem do obiadu. Chateau Ste Michelle Riesling będzie świetną równowagą do takiej potrawy.

Potrzebne będą:

  • 1 kg dyni
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w plastry. W misce wymieszaj przyprawy z oliwą, a następnie dodaj kawałki dyni i wszystko wymieszaj. Ułóż na blaszce plastry dyni i dodaj listki tymianku. Piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C. Gotowe!

Danie główne - Placki z dyni i Chardonnay do pary

Dyniowe placki możesz zrobić w wersji wytrawnej lub na słodko. Jeśli zdecydujesz się na pierwszy sposób, przyda Ci się imbir - niezawodny towarzysz dyni, a w kieliszku -  orzeźwiające Woodhaven Chardonnay, które będzie znakomitym uzupełnieniem dania.

Potrzebne będą:

  • pół średniej wielkości dyni
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • świeży imbir
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Dynię obierz i oczyść z pestek, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do oddzielnej miski  wbij jajka, dodaj kilka kropel oliwy, sól, pieprz oraz imbir i wszystko wymieszaj na gładką masę, którą następnie wlej do miski z utartą dynią. Dokładnie wymieszaj, a następnie takie ciasto układaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Smaż około 2 minuty z każdej strony. Gotowe!

Coś na deser – Dyniowe muffiny z Viognierem

Takie muffiny to ciekawe urozmaicenie wśród popularnych czekoladowych i z pewnością mniej kaloryczne! Przyda Ci się do nich Gnarly Head Viognier o bardzo owocowym charakterze i lekko słodkim posmaku. Gwarantujemy, że będzie pysznie!

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg dyni
  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

Przygotowanie

Najpierw z dyni zrób puree - pokrój dynię w kawałki i piecz w piekarniku aż do jej miękkości, następnie zmiksuj i puree masz gotowe. Brązowy cukier, jogurt i jajko rozmieszaj w misce, do tego dodaj puree z dyni, olej i wymieszaj na gładką masę. Następnie połącz z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i taką masą napełniaj kokilki. Wstaw je do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W oczekiwaniu na dyniowe muffiny już możesz sobie pozwolić na aperitif, nalej więc wino do kieliszka.

Smacznego!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej