2 lutego 2016

W Tłusty Czwartek jemy pączki, faworki i donaty, a czarną kawę zamieniamy na tę z bąbelkami. Bo kiedy, jeśli nie w ostatnie dni karnawału!? Tym bardziej, że to bardzo udane połączenie. Zachęcamy do wypróbowania naszych rekomendacji.

Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym

To najbardziej klasyczne pączki, po które zawsze w Tłusty Czwartek ustawiają się najdłuższe kolejki. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto i mnóstwo pysznego nadzienia o zapachu róż - warto czekać na ten wyjątkowy smak i celebrować chwilę. Dlatego zamiast małej czarnej, wybierz cavę z bąbelkami, która też jest odrobinę słodka i… różowa!  Chyba nikt nie ma wątpliwości, że to świetna para.

Polecamy: Castellblanc Cava Rosado Semi Seco, Hiszpania

Faworki lub inaczej chruściki

Są lekkie, kruche i można je podjadać między pączkami - dlatego są tak rozchwytywane. Chwyć i Ty za faworki i kieliszek prosecco, a przekonasz się, co znaczy lekkość ubrana w owoce, ożywcze bąbelki i słodki, fantastycznie chrupiący smak.

Polecamy: Ponte Prosecco DOC Treviso, Włochy

W Ameryce donut, w Polsce oponka

A to po prostu pączek z dziurką! U nas najczęściej robiony z serem i posypywany cukrem pudrem, choć wariantów jest tyle, że trudno zliczyć. A w Australii np. podaje się je przecięte na pół jak bajgle na kanapkę i wypełnione lodami! Pączki - oponki znikają w błyskawicznym tempie, a ponieważ mają swój popularny odpowiednik w USA, proponujemy dodać im trochę amerykańskiego stylu butelką słodkiego muskatu z Kalifornii, w dodatku bez alkoholu. Fre Moscato będzie świetnym towarzyszem polskich oponek z dodatkiem białego sera.

Polecamy: Fre Moscato, USA

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej