28 grudnia 2016

Whisky przestaje dominować wyłącznie w męskim gronie. Coraz chętniej sięgają po nią kobiety, a także coraz częściej pojawia się na przyjęciach i domówkach. Dodatkowo, można ją serwować w ciekawej formie drinków. Zobacz, jak łatwo je przyrządzisz.

Whisky Sour

Sour to określenie zarezerwowane dla koktajli, które w składzie, poza alkoholem, mają obowiązkowo świeżo wyciśnięty sok z cytryny i syrop cukrowy. Kwaśny i słodki smak z dodatkiem alkoholu to bardzo orzeźwiające połączenie, które nie zawsze musi być z whisky. Można spotkać również takie nazwy jak Vodka Sour lub Bourbon Sour. Jeśli jednak zdecydujemy się na drink na bazie whisky, niech to będzie szkocki blend - Stag Hunter. To bardzo delikatna whisky o aromacie kwiatów, a jej subtelny charakter świetnie łączy się z cytrusami.



Przepis na drink Whisky Sour

Potrzebne będą

  • 40 ml whisky Stag Hunter
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego
  • lód

Przygotowanie

Do shakera wlej whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy. Dokładniej wymieszaj, po czym wlej do szklanki typu old-fashioned wypełnionej do połowy lodem. Dodaj wisienkę koktajlową i gotowe!

Rob Roy

Słyszałeś już o drinku Manhattan? Oto jego szkocka wersja - Rob Roy. Drink powstał ponad 100 lat temu, na cześć Roba Roya MacGregora - szkockiego bohatera operetki z tamtego okresu. Koktajl można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać, po taki wermut należy sięgnąć. Niektórzy uważają, że istnieje jeszcze trzecia wersja drinka - najbardziej doskonała, w której zmieszane są wermuty słodki z wytrawnym po równo. Nasza propozycja to najpopularniejszy wariant Rob Roy, czyli „na słodko”. Do niego wybraliśmy oczywiście szkocką whisky - Firean. To bardzo delikatny w smaku blend o subtelnym zapachu kwiatów.



Przepis na drink Rob Roy 

Potrzebne będą

  • 50 ml whisky Firean
  • 20 ml czerwonego słodkiego wermutu
  • kilka kropel Bitter (gorzkiej wódki)


Przygotowanie

Składniki wlej do szklanicy barmańskiej i wymieszaj łyżką, przelej do kieliszka koktajlowego. Możesz przyozdobić wisienką koktajlową i gotowe!

Mint Julep

Mint Julep to orzeźwienie w amerykańskim stylu. Koktajl pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a jego recepturę opracowano już w 1803 roku. W ten sam sposób pijemy go do dziś, czyli z obowiązkową miętą, słodyczą i akcentem amerykańskim - z Bourbonem. My postawiliśmy na Jim Beam Signature Craft, bo ma znakomicie wpisujące się w ten drink akcenty wanilii i karmelu.



Przepis na drink Mint Julep

Potrzebne będą

  • 60 ml Bourbona Jim Beam
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 60 ml wody mineralnej
  • listki świeżej mięty
  • lód


Przygotowanie

Do shakera włóż listki mięty, dodaj syrop cukrowy oraz Bourbon i wodę. Zmieszaj i wlej do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj drinka listkiem świeżej mięty, gotowe!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej