13 lutego 2018

KOVAL to jedna z naszych najbardziej wyczekiwanych tegorocznych premier. Nawet jeśli nie interesujesz się whiskey, jej nazwę możesz kojarzyć, na przykład z serialu „Easy”. Produkty amerykańskiej firmy KOVAL są już dostępne w sklepach Centrum Wina.

Uważa się, że produkcję whiskey zapoczątkowały wyspy brytyjskie, a przez wiele lat trendy w tej dziedzinie wyznaczały Szkocja i Irlandia. Dziś cały świat ją uwielbia, a co za tym idzie - również produkuje. Nikogo więc nie dziwią tak egzotyczne i odległe kierunki powstawania whiskey jak Japonia czy Tajwan. To właśnie takie są teraz bardzo pożądane. Nowa, kraftowa marka KOVAL z Chicago idealnie wpisuje się w ten światowy nurt.

Firma jest jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych. Mimo, że istnieje zaledwie od 10 lat, ma na swoim koncie ponad 50 nagród. Jej nazwa jest rozpoznawalna zarówno w kraju, jak i za granicą. Niektórzy mogą ją znać choćby dzięki serialowi „Easy”, w którym KOVAL pojawia się jako tło perypetii kilku bohaterów z Chicago. Zapowiadana jest już kolejna produkcja. Tym razem marka alkoholu pojawi się w serialu dokumentalnym „Zero Weeks”. Wreszcie whiskey będzie można nie tylko zobaczyć w telewizji, ale i sączyć - dokładnie tę samą przed ekranem. Do sprzedaży wprowadza ją Centrum Wina.

Co trzeba wiedzieć o KOVAL?

  • działa od 2008 roku jako destylarnia rzemieślnicza
  • to spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, KOVAL prawie od 10 lat podbija rynek krajowy i zagraniczny
  • jest całkowicie organiczną destylarnią. Każdy wytwarzany tu produkt posiada certyfikat wydawany przez Midwestern Organic Services Association (MOSA). Birneckerowie wyznają zasadę, że idealne whiskey mogą powstać tylko z najlepszych składników. Dlatego ziarna zbóż pochodzą wyłącznie z organicznych upraw
  • jej wszystkie whiskey mają oznaczenia „single barrel”, co oznacza, że alkohol pochodzi z konkretnej beczki oznaczonej numerem. Beczki do leżakowania są nowe i używa się ich tylko raz. Potem trafiają na sprzedaż, ale niełatwo jest je kupić, gdyż są bardzo cenione na szkockim rynku
  • korzysta tylko z takich składników, które nie są modyfikowane genetycznie. Tu nawet woda pochodząca z Jeziora Michigan przechodzi proces naturalnego oczyszczania węglem drzewnym
  • to alkohole z certyfikatem koszerności
  • zdobywa najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku. Między innymi: tytuł „Najlepszego Bourbona” w 2014 roku na International Whiskey Competition, „Najlepszej Międzynarodowej Whiskey” podczas InterWhiskey - największym takim wydarzeniu w Europie, a Koval Dry Gin jest najczęściej nagradzanym ginem w 2015 roku w USA

Produkty KOVAL dostępne są w Centrum Wina. W 25 sklepach w całej Polsce można kupić:

KOVAL BOURBON WHISKEY

ILLINOIS, CHICAGO, USA

Koval Bourbon jest wytworzony w 51% z kukurydzy, a reszta dość nietypowo uzupełniona jest nie o tradycyjne zboże, ale o proso, popularne w Azji i Afryce. Dzięki temu Bourbon ten jest unikalny, a do tego ma interesujący smak mango i wanilii oraz nuty pieprzu i karmelu na finiszu. Produkt zdobył złoty medal podczas International Whiskey Competition w 2014 roku.

KOVAL FOUR GRAIN WHISKEY

ILLINOIS, CHICAGO, USA

Do produkcji Four Grain użyto czterech rodzajów zboża: jęczmienia, żyta, owsa i pszenicy. Whiskey dojrzewała w nowych, dębowych beczkach z Minnesoty. Pachnie bananami, na podniebieniu jest kremowa oraz lekko pikantna na końcu. Jak każda inna whiskey z rodziny KOVAL ta również została nagrodzona: złotym medalem na International Whisky Competition w 2012 roku, a także tytułem US Micro Whiskey Of The Year w 2017 roku w Whisky Bible Jim’a Murray’a - najbardziej znanego krytyka whiskey na świecie.

KOVAL MILLET WHISKEY

ILLINOIS, CHICAGO, USA

Millet to organiczna i niefiltrowana whiskey w 100% wyprodukowana z prosa. Ten składnik do destylacji alkoholu stosuje się głównie w Chinach, Nepalu i krajach afrykańskich. Stąd Millet stanowi nowatorskie podejście do whiskey także w USA. Produkt poleca się osobom będącym na diecie bezglutenowej - to również zaleta wykorzystanego tu zboża. Przede wszystkim jednak Millet warto spróbować ze względu na miękki smak orzechów i wanilii na podniebieniu wraz z orzeźwiającym zakończeniem. Produkt zdobył Srebrny Medal podczas Spirits Prestige International (SIP) Awards w 2015 roku.

KOVAL RYE WHISKEY

ILLINOIS, CHICAGO, USA

Rye to w 100% żytnia whiskey, która wyróżnia się wśród innych, wyprodukowanych z tego samego zboża. Jest orzeźwiająca, delikatna, a także pikantna na finiszu. W 2013 roku Koval Rye Whiskey została uznana w InterWhisky Competition za Najlepszą Międzynarodową Whisky.

KOVAL DRY GIN

ILLINOIS, CHICAGO, USA

To najczęściej nagradzany gin w USA w 2015 roku. Zdobył między innymi złoty medal w SIP Awards oraz podwójnie złoty medal na San Francisco World Spirits Competition. Mimo, że ten rodzaj alkoholu najczęściej używany jest jako składnik drinków, Koval Dry Gin można pić bez żadnych dodatków. Ma nie tylko aromat jałowca, ale też kwiatów a także wyjątkową kompozycję leśnych przypraw. W smaku jest wytrawny, cytrusowy oraz lekko pieprzny. Można cieszyć się jego smakiem nie tylko w drinkach. Dodatkowo gin wyróżnia się elegancką butelką i etykietą, na której znajdziemy też informację o tym, że jest to ręczna produkcja.

KOVAL BARRELED GIN

ILLINOIS, CHICAGO, USA

Po tradycyjnym Dry Gin, czas na Barreled - czyli taki, który dodatkowo dojrzewał w beczce. Przeszedł taki sam proces produkcji co podstawowa wersja ginu i ma również cytrusowo - kwiatowe akcenty. Dodatkowo jednak pojawiają się w nim nuty dębu pochodzące z beczki. Po samym smaku trudno nawet się zorientować, czy to gin czy whiskey, ale bez względu na to znakomicie smakuje zarówno solo, jak i w drinkach. Zdobył dwa złote medale w 2016 roku: w International Spirits Competition w Los Angeles oraz w New York World Wine & Spirits Competition.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej