15 lipca 2015

Cava, prosecco i szampan już same w sobie świetnie gaszą pragnienie, a w połączeniu z sezonowymi, świeżymi owocami to prawdziwa eksplozja świeżości.

Łączyć można je dowolnie. Jeśli np. najbardziej na świecie lubisz prosecco i brzoskwinie - wymieszaj je w dowolnych proporcjach i swój własny przepis na letnie orzeźwienie masz gotowy.

Oto nasze inspiracje, ale zachęcamy również do eksperymentowania i tworzenia własnych, unikalnych drinków na lato. Owocnych pomysłów!

Cava i arbuz - nic lepiej nie ugasi pragnienia

Przygotuj:

  • 200 g miąższu arbuza
  • 200 ml  półsłodkiego wina musującego, np. Cava Rigol Semi Seco
  • kostki lodu


I do dzieła:
Wszystkie składniki włóż do blendera, zmiksuj i wlej do kieliszków. Możesz ozdobić listkiem mięty i voilla!

Rabarbar i prosecco - dla kochających lato

Przygotuj:

  • 200 g rabarbaru
  • 3 łyżki wody
  • 200 ml wina musującego Prosecco Spumante Brut
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • kostki lodu


I do dzieła:
Najpierw przygotuj mus z rabarbaru. Włóż go do garnka razem z wodą i gotuj przez kilka minut aż zacznie rozpadać się na kawałki. Na koniec zmiksuj, by otrzymać gładką konsystencję, a potem już tylko dorzuć do blendera kostki lodu i wino. Możesz również dodać łyżkę miodu płynnego jeśli wino jest wytrawne jak to prosecco. Zmiksuj i wlej do kieliszków.

Szampan i maliny - wersja romantyczna

Przygotuj:

  • 50 g malin
  • 1 łyżka malinowego sorbetu
  • 200 ml różowego szampana, jak np. Nicolas Feuillatte Rose Brut
  • kostki lodu


I do dzieła:
Maliny umieść w kieliszku, następnie dodaj sorbet i uzupełnij szampanem. Udekoruj listkiem mięty i gotowe! Łatwe, szybkie i pyszne. To idealna propozycja na wakacyjny, romantyczny wieczór.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej