19 maja 2016

Szykujesz grilla? Sprawdź nasze kulinarne inspiracje. Przygotowaliśmy dwie propozycje: na mniejszy głód oraz na bardzo, bardzo duży. Do potraw wybraliśmy oczywiście najlepsze wina.

Kiedy na szybko potrzebujesz czegoś pożywnego, postaw na ser camembert z grilla oraz Woodhaven Chardonnay 

Przygotowanie tego dania zajmie mniej niż 10 minut i to z otwarciem wina! Ta ekspresowa przekąska jest idealna na mniejszy głód. Zobacz, jak łatwo ją przyrządzić.

Potrzebne Ci będą

  • ser camembert
  • oliwa
  • świeżo zmielony pieprz
  • słoiczek żurawiny

Przygotowanie

Świeżo zmielony pieprz wymieszaj z odrobiną oliwy i obtocz w niej ser. Następnie ser zawiń w folię aluminiową i połóż na grilla. Wystarczy piec po około 5 minut z każdej strony. Po zdjęciu dodaj łyżeczkę żurawiny na wierzch i gotowe! Już możesz rozkoszować się smakiem ciągnącego się i rozpływającego w ustach sera oraz rozkoszować się rześkim, schłodzonym wcześniej winem. My postawiliśmy na Woodhaven Chardonnay. Jest dość owocowe i lekkie, a z żurawiną doskonale równoważy charakter sera.

Skoro mowa o grillu, to skojarzenie z mięsem wydaje się całkiem naturalne. Jeśli się z tym zgadzasz, mamy dla Ciebie przepis na steka marynowanego w winie oraz Vina Salceda Rioja.

Przygotowanie doskonałego, soczystego steka z grilla wcale nie jest takie trudne. Tym bardziej, jeśli ma się takiego asa w rękawie, jak hiszpańskie Vina Salceda. Jego owocowo-waniliowe aromaty to idealna para dla potrawy. A jeśli użyjesz tego samego wina do marynowania mięsa dzień wcześniej, stworzysz kompozycję na miarę prawdziwego master szefa.

Potrzebne Ci będą

  • 2 steki wołowe
  • 2 duże cebule
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

Cebulę pokrój w plastry, posiekaj tymianek, połącz razem z winem i dodaj przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalej plastry mięsa i odstaw do lodówki na 12 godzin. Tuż przed grillowaniem, mięso jeszcze raz posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Grilluj po około 7 minut na każdą stronę. I gotowe.

Smacznego!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej