18 sierpnia 2016

Mamy kolejną porcję inspiracji na szybkie i smaczne dania idealnie pasujące do wina. Sierpniowy wieczór spędzamy przy grillu, ale tym razem karkówkę zamieniamy na gruszkę miłosną, czyli bakłażana.

Słyszeliście o gruszce miłosnej, oberżynie, jajku krzewiastym lub bakmanie?

Z pewnością tak, bo to określenia dla… bakłażana!  Pochodzi z Indii, ale na dobre zadomowił się w wielu krajach, gdzie jest wykorzystywany do bardzo różnych potraw. Bakłażan może być przystawką, jak i daniem głównym. Nie obejdzie się bez niego grecka moussaka i francuski gulasz - ratatouille. Doskonale nadaje się też na grilla, a skoro sezon spotkań pod chmurką trwa - serwujemy przepis na grillowane roladki z bakłażana z fetą i pomidorami. Podaj je z kieliszkiem argentyńskiego malbeca, na przykład Trapiche. Przekonaj się, że to znakomity towarzysz nie tylko steków.

Przepis na grillowane roladki z bakłażana z fetą i pomidorami

Potrzebne będą

  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • oliwa

Przygotowanie

Umyj i pokrój bakłażana w plastry, a następnie posyp solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie, osusz bakłażana papierowym ręcznikiem i grilluj z każdej strony. Ser rozgnieć widelcem, dodaj przyprawy i oliwę, a pomidora pokrój w kostkę. Na każdy plaster bakłażana nałóż łyżeczkę sera z ziołami oraz pomidora. Plastry zwijaj w ruloniki i gotowe! Możesz nakładać roladki na talerze i otwierać wino.

Szaszłyk po raz… 

To jedna z popularniejszych wakacyjnych potraw. Jest łatwa w przygotowaniu, bo prawie wszystko nadaje się do nabicia na grillową szpadę: mięso, warzywa, ale też ryby czy owoce. Każdy może skomponować własną wersję. My postawiliśmy na mięsno-warzywno-owocowy wariant, czyli szaszłyk z kurczakiem, papryką i ananasem, a do tego kieliszek miękkiego, łagodnego Pinot Noir jak kalifornijskie Gnarly Head. Brzmi smacznie?

Przepis na szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką

Potrzebne będą

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • pół ananasa
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, kolendra, chili
  • oliwa

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, skrop oliwą i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. W takie same kawałki pokrój ananasa i paprykę. Wszystkie składniki nadziej na patyczki do grilla w dowolnej kolejności. Tak przygotowane szaszłyki jeszcze raz skrop oliwą i posyp szczyptą soli. Układaj na ruszt i grilluj przez ok. 10 minut, a znajomi niech już nalewają wino do kieliszków, bo danie za chwilę będzie gotowe!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej