18 maja 2017

Tomatin to jeden z najstarszych i największych producentów whisky w Szkocji. Jego produkty już są w sprzedaży w sklepach Centrum Wina.

W ofercie Centrum Wina jest 11 szkockich whisky firmy Tomatin, zarówno typu blended, jak i single malt. To nasza odpowiedź na rosnącą popularność whisky w Polsce. Jeszcze 10 lat temu jej spożycie wynosiło zaledwie 0,07 litra na głowę, dziś to już 0,6 litra*. W ten trend doskonale wpisuje się Tomatin, oferując polskim konsumentom nowe, ciekawe smaki wysokiej klasy whisky.

Tomatin jest jedną z najstarszych destylarni w Szkocji. Mimo, że formalnie istnieje od 1897 roku, mówi się, że jej początki sięgają nawet XV wieku. Jest też uważana za największą spośród szkockich destylarni. 40 lat temu produkcja whisky sięgnęła tam historycznej wielkości 12 milionów litrów! Firma znana jest w 50 krajach na świecie. Popularność i wysoką jakość jej produktów potwierdzają liczne nagrody zdobywane w międzynarodowych konkursach:

  • Brand Innovator of The Year - Icons of Whisky 2017
  • Excellence in International Business - SCDI Awards 2016
  • Best Drink Award - Highland & Islands Food & Drink Awards 2016
  • Distiller of The Year - Icons of Whisky 2016

Producent wiele zawdzięcza swemu położeniu, także nazwę. Tomatin - czyli „wzgórza krzewów jałowca” - nawiązuje do nielegalnej produkcji whisky, z której słynęło niegdyś Iverness, miasto oddalone od destylarni zaledwie o 18 mil. W dawnych czasach to właśnie jałowiec był ulubionym drzewem gorzelników, bo nie dawał dymu podczas spalania w trakcie suszenia słodu jęczmienia. Poza nazwą, lokalizacja zapewnia firmie także doskonałą wodę ze źródła Alt-na-Frith. Jest nie tylko wyjątkowo miękka, ale posiada też dymny, torfowy posmak, jeszcze zanim trafi do destylarni. To dlatego mottem firmy stał się często używany slogan: The Softer Side of The Highlands (Łagodniejsza / bardziej miękka strona Highland).

Whisky Tomatin, dostępne w Centrum Wina:

Antiquary Blended Scotch Whisky

aromatyczna i uniwersalna kompozycja wanilii, pomarańczy i cytryny. Mimo, że ma delikatnie dymny posmak, pozostaje świeża i wiosenna.

Antiquary 12YO Blended Scotch Whisky

należy do segmentu premium. Wśród innych 12-letnich whisky wyróżnia ją lekkość w połączeniu z dymem oraz akcenty ziemi przy jednocześnie świeżych, cytrusowych aromatach. Whisky powstała z wymieszania single malt oraz grain.

Antiquary 21YO Blended Scotch Whisky

blend premium złożony z whisky typu single malt i grain, z których każda dojrzewała minimum 21 lat. Dzięki temu ma łagodny charakter z lekką słodyczą i przyprawami korzennymi w tle. W jej aromacie wyczuwalne są nuty toffi zmieszane z owocami pomarańczy i cytryny.

Tomatin Legacy Highland Single Malt Scotch Whisky

whisky delikatna w smaku z akcentem sorbetu limonkowego, jabłek i biszkopta. Równie subtelnie prezentują się jej aromaty, gdzie przeważa wanilia, ananas i cytryna, co dodatkowo nadaje jej uniwersalnego charakteru.

Tomatin Cask Strength Highland Single Malt Scotch Whisky

najbardziej elegancka propozycja od Tomatin o zapachu karmelu, ciasteczek imbirowych i marcepanu. Słodkie nuty uzupełnione są tu pikantnymi akcentami. Wystarczy dodać kilka kropel wody do szklanki whisky, by otworzyć jej bukiet i przekonać się, jak bardzo jest aromatyczna.

Tomatin 12YO Highland Single Malt Scotch Whisky

idealnie nadaje się do eksperymentowania z jedzeniem. Whisky otwiera się zapachem dojrzałych jabłek, gruszek, a także orzechów. To zasługa leżakowania w beczkach po Bourbonie i Sherry. Można ją zarówno sączyć solo, jak też podać z jedzeniem. Potrafi bowiem stworzyć świetną parę z pieczoną rybą, a także z deserem.

Tomatin 14YO Highland Single Malt Scotch Whisky

whisky z tradycjami… winiarskimi. Dojrzewała bowiem w beczkach, w których wcześniej przez co najmniej 50 lat leżakowało Porto produkowane przez słynną rodzinę Symington. Dzięki temu, whisky ma niepowtarzalne aromaty czerwonych owoców, miodu i toffi. Dodatkowo, w smaku można wyczuć jeszcze orzechy.

Tomatin 18YO Highland Single Malt Scotch Whisky

jest ulubioną whisky ekspertów, zdobyła najwięcej wyróżnień wśród wszystkich whisky Tomatin, w tym aż 5 złotych i 3 podwójnie złote medale. Dojrzewała w beczkach po Sherry Oloroso, a jej profil smakowo-zapachowy charakteryzują: miód, dąb, gorzka czekolada i orzeźwiające cytrusy.

CU Bocan Highland Single Malt Scotch Whisky

doskonale nadaje się jako zwieńczenie obiadu lub kolacji, jest też przeznaczona dla osób, które cenią słodycz i lekkość. Ma długą listę aromatów, które tworzą wyśmienitą kompozycję kojarzącą się z deserem. Są tu: kokosy, mandarynki, migdały, miód, goździki, cynamon i anyż. Najlepiej pić ją na czysto, bez dodatków albo z lodem.

Tomatin 36YO Highland Single Malt Scotch Whisky

została wypuszczona do sprzedaży w niewielkich partiach. W 2015 roku było to zaledwie 800 butelek na cały świat. To produkt wysokiej klasy. W zapachu whisky dominują owoce tropikalne, w smaku jest łagodna i wręcz kremowa w konsystencji.

Tomatin 1988 Highland Single Malt Scotch Whisky

jest doskonałym przykładem tego, jak nietypowa potrafi być whisky. Z jednej strony ma zapach: ananasa, wanilii, płatków róży, toffi i przypraw, a z drugiej smak świeżych malin, truskawek, kandyzowanych owoców, miodu i orzechów włoskich. Przy tym sprawia wrażenie miękkiej, wręcz kremowej konsystencji. Whisky przez wiele lat dojrzewała w beczkach po Porto Tawny i Sherry Oloroso.

Chcesz wiedzieć więcej

O whisky Tomatin przeczytasz również na blogu WhiskyBox, którego autor miał okazję zwiedzać i degustować whisky na miejscu, w Szkocji. Zapraszamy do lektury!

*Źródło: AMBRA S.A.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej