12 grudnia 2016

Mamy dla Was coś naprawdę rozgrzewającego! Czekając na siarczysty mróz, przygotowujemy drinki na ciepło z whisky! Zobaczcie, jak zrobić zimowe koktajle idealne na świąteczno-noworoczny czas.

HOT TODDY


To jeden z bardziej znanych drinków na bazie whisky. Jest rozgrzewający, więc świetnie pasuje do zimy, słodki, przez co chętnie sięgają po niego panie, a ponieważ zawiera takie składniki jak miód i cytrusy – niektórzy stosują go jako antidotum na przeziębienie. Wystarczy tylko kilka składników do jego przygotowania, z czego najważniejszy to whisky. My postawiliśmy na Highland Queen Majesty Classic o słodkim smaku i kwiatowym zapachu. To doskonała baza do takiego drinka.


Potrzebne będą

  • 40 ml whisky
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • ćwiartka pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wrzątku


Przygotowanie
Do szklanki odpornej na wysokie temperatury dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy do rozpuszczenia miodu i gotowe! Mamy pyszny, gorący drink na zimowy wieczór.


MILK TODDY


To kremowa wersja Hot Toddy. Drink jest tak samo rozgrzewający i również na bazie whisky. Różnica tkwi w… mleku! To właśnie ten składnik dodaje się tu zamiast wody. Mleko musi być gorące, aby drink spełnił swoją rozgrzewającą rolę. Do tego whisky - najlepiej o subtelnym, aksamitnym smaku, jak Highland Queen Majesty 12 Years Old, w której zarysowuje się lekka słodycz a także nuty orzechów. Wyobraźcie sobie, jak to znakomicie będzie komponowało się z resztą składników na słodką nutę.


Potrzebne będą
  • 40 ml whisky
  • 1 łyżka miodu
  • laska cynamonu
  • 50 ml gorącego mleka
  • wiórki czekoladowe


Przygotowanie
Mleko należy podgrzać, ale nie zagotować, dodać whisky, cynamon, miód i wymieszać aż się rozpuści. Przelać do szklanki i posypać wiórkami czekoladowymi. I już można się rozgrzewać pysznym drinkiem.


Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej