15 marca 2016

Poznaj nasze wielkanocne inspiracje na potrawy, do których wina dobrali najlepsi sommelierzy Centrum Wina.

Tradycyjne śniadanie…

...to oczywiście jajka w różnej postaci. Ugotowane i przekrojone na pół zazwyczaj dekorujemy majonezem. Nasza porada: zamień go na pastę z tuńczyka i udekoruj szczypiorkiem – podasz coś nowego i zyskasz dodatkowy, wiosenny akcent potrawy. Do tego idealny będzie kieliszek delikatnego, owocowego i orzeźwiającego wina, takiego jak chilijskie Ventisquero Reserva Chardonnay.

Coś na ząb

Podczas świąt, między posiłkami chętniej sięgamy po przekąski, które mają pobudzić apetyt. W tej roli doskonale odnajdują się sałatki. Są proste w przygotowaniu i można je dowolnie komponować. Tradycyjna jarzynowa z jajkiem to obowiązkowy klasyk, ale może warto odświeżyć świąteczne menu na przykład o sałatkę z rzeżuchą i wędzonym łososiem? Dobierz do niej wino o nietypowych i pięknych aromatach… płatków róży! Hugel Gewürztraminer w zielonej butelce z żółtą etykietą będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym, wiosennym stole.

Kiedy na stole pojawia się mięso

Aromatyczny świąteczny schab ze śliwką to najlepszy moment na słynne czerwone wino – Cabernet Sauvignon. Ventisquero Reserva z akcentami śliwki świetnie pasuje do pieczonego mięsa. Jeśli jednak w tym roku masz ochotę na coś innego i poszukujesz bardziej oryginalnego dania, proponujemy: królika w sosie grzybowym i Ventisquero Carmenere Grey.

Wielkanoc na słodko…

…to oczywiście mazurki i baby. Żadne inne święta nie mają tak charakterystycznych deserów, jak właśnie Wielkanoc. Mimo że powstało już wiele wariacji na temat mazurków, do każdego pasuje szlachetne słodkie wino. Do klasycznego mazurka z rodzynkami wybierz sycylijskie Zebo. Jest nie tylko słodkie, ale i delikatnie musujące, przez co niezwykle świeże. Z kolei babka wielkanocna stworzy doskonałą parę z delikatnym niemieckim rieslingiem - Kendermanns Riesling Spätlese.

Na koniec dnia

Po świątecznym śniadaniu i uroczystym obiedzie mamy pomysł na lekką kolację. Przygotuj szparagi zapiekane z szynką, jajkiem i parmezanem. To prosty i szybki przepis z wiosennymi akcentami. Do takiego dania najlepiej pasuje lekkie, organiczne, białe wino - Kendermanns Organic White.

Wina na Wielkanoc wybrali sommelierzy Centrum Wina:

Wiesław Wysokiński i Jarosław Błażejczyk.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej