4 kwietnia 2017

Wielkanoc to wiosna, a to oznacza dużo świeżości w kuchni i w kieliszku. Zobaczcie, po jakie wina sięgamy planując świąteczne menu.

Cava na śniadanie...

…bo jeśli nie w Święta, to kiedy? Zamień filiżankę na kieliszek z bąbelkami, na przykład na wino Cava Castellblanc Carat Semi Seco. Zdecydowanie lepiej pasuje do tradycyjnego wielkanocnego śniadania niż czarna kawa. Tym bardziej jeśli na stole pojawią się: jajka, świeże sałaty, rzodkiewki, ogórki. Do tego lekkie wino o smaku cytrusów i mamy gotowy przepis na udany początek wyśmienitego dnia.

Dla Chardonnay zawsze znajdzie się miejsce…

…na przykład obok lekkich przekąsek. Skoro jest wiosna, niech rządzi lekkość. Wiosenna sałatka z rzeżuchą i wędzonym łososiem spełni się w tej roli doskonale, a jeszcze lepiej razem z kalifornijskim Woodhaven Chardonnay o owocowym charakterze.

Primitivo jest znakomite nie tylko samo…

…doskonale komponuje się z klasycznym, wielkanocnym pasztetem ze śliwką. Conte Di Campiano Primitivo Di Manduria, które ma w sobie dużo łagodnych owoców, w tym także posmak śliwek, znakomicie łączy się z mięsem na zimno. Trzeba tylko uważać, by po takim jedzeniu, mieć jeszcze miejsce na obiad.

Kiedy pojawia się Chianti…

…czas na mięsną ucztę. Peppoli DOCG Chianti Classico jest łagodne, o subtelnym posmaku ciemnych owoców i nie przyćmi głównego bohatera stołu, a jedynie podkreśli jego walory. To idealny partner dla świątecznych aromatycznych pieczonych mięs, takich jak schab czy karkówka, na przykład z dodatkiem żurawiny.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej