29 sierpnia 2017

Jej smak był znany już 500 lat temu. Teraz legendarna, polska wódka Starka jest dostępna w sieci sklepów Centrum Wina.

Starka zawsze była i wciąż jest wyjątkowym alkoholem. Jej historia sięga XV wieku - jej produkcja rozpoczynała się wówczas w momencie narodzin syna na szlacheckim dworze. Dębową beczkę z alkoholem zakopywano w ziemi, gdzie spędzała co najmniej kilkanaście lat. Po raz pierwszy próbowano wódki dopiero w dniu ślubu młodego szlachcica. Początkowo więc starka była alkoholem weselnym, a jej wiek zależał od długości stanu kawalerskiego.

Dziś jej produkcją zajmuje się Szczecińska Fabryka Wódek „STARKA”. W ofercie firmy produkt dostępny jest w kilku wariantach, a w Centrum Wina od 18- do 35-letniej wersji. Wódka rozlewana jest do dębowych beczek zwanych kufami, które nadają jej charakterystycznego złotego koloru. Nie zakopuje się już ich w ziemi - beczki z tym szlachetnym alkoholem leżakują w piwnicach szczecińskiej fabryki. Najstarsze mają nawet 50 lat.

Proces powstawania Starki opiera się na tradycyjnej recepturze. Co ciekawe, bliżej mu do produkcji whisky niż do klasycznej wódki. Mówi się, że to lekcja cierpliwości i pokory dla gorzelnika. Starania są jednak warte zachodu. Dzięki dbałości o każdy szczegół, produkty zachowują swój niepowtarzalny charakter i unikalny smak od wielu lat.

Starka dostępna jest w Centrum Wina w następujących wariantach:

•    18-letnia - podstawowy produkt, przeznaczony dla osób ceniących wyjątkowy smak i bogaty aromat. W zapachu można wyczuć niedojrzałe owoce, mus jabłkowy, wanilię, a nawet mleko
















•    21-letnia - to dowód na to, że im dłużej alkohol leżakuje w beczce, tym więcej zyskuje szlachetności i aromatów. W tym przypadku są to: suszone jabłka, biały pieprz, świeża szałwia, masło i wanilia
















•    25-letnia - ma niezapomniany charakter i bogaty smak gorzkiej czekolady, cynamonu, goździków, wanilii i ciasta biszkoptowego. Wyczuwalna jest też dębina, w końcu wódka przeleżała w niej aż ćwierć wieku















•    30-letnia - mimo, że produkcja jest długotrwała, warto czekać na ten smak, bo oferuje: miód gryczany, kakao, marcepan, pestkę z wędzonej śliwki a także wanilię pochodzącą z dębowego drewna beczki







•    35-letnia - najstarsza z całej rodziny i zdecydowanie najbardziej prestiżowa. Po tak długim czasie leżakowania wódka nabiera aromatów: wiśni, śliwek, miodu lipowego wanilia, a nawet mokrego mchu. To bez wątpienia jedna z bardziej eleganckich propozycji na rynku alkoholi.


Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej