23 stycznia 2018

Kieliszek ulubionego wina albo whisky idealnie wpisuje się w koncepcję hygge - duńskiej filozofii szczęścia. Zimą jej założenia są nam jeszcze bliższe. Dlatego podpowiadamy, jak serwować wino i whisky w klimacie hygge, czyli z dodatkami i na ciepło. Przygotuj się, że będzie bardzo przyjemnie.

Hot Toddy

To jeden z bardziej znanych drinków na bazie whisky, podawany na ciepło. Jest rozgrzewający, więc świetnie pasuje do zimy, słodki, przez co chętnie sięgają po niego panie, a ponieważ zawiera takie składniki jak miód i cytrusy - niektórzy stosują go jako antidotum na przeziębienie. Najważniejsze, że sączenie go sprawia ogromną przyjemność!

Przepis na Hot Toddy

Potrzebne będą:

  • 40 ml whisky, np. Stag Hunter
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • ćwiartka pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wrzątku


Przygotowanie: do szklanki odpornej na wysokie temperatury dodaj wszystkie składniki. Mieszaj do rozpuszczenia miodu i gotowe!

Gorąca czekolada z winem i z piankami

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, jak wyśmienite jest to połączenie. Przepis zawiera wszystko, czego potrzeba w chłodny, zimowy wieczór: wino podane na ciepło z gęstą, słodką czekoladą i miękkimi piankami. Przyjemność doskonała! Przygotowanie czekolady nie zajmuje więcej niż 10 minut, a delektować można się nią dowolnie długo. Właśnie wtedy jest najprzyjemniej! Wypróbuj zimowy przepis w stylu hygge.

Przepis na gorącą czekoladę z winem i piankami

Potrzebne będą:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml czerwonego wina, np. Vina Bujanda Crianza
  • 4 - 5 łyżek kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu
  • pianki marshmallow


Przygotowanie: w garnku wymieszaj kakao, mleko, cukier i cynamon. Dodaj wino i wszystko podgrzej. Następnie przelej do kubków i na koniec dodaj pianki. Gotowe!

Smacznego!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej