3 września 2014

Argentyna to niemal lustrzane odbicie Chile po drugiej stronie Andów, jednak w dużo większym wydaniu. Na północy najważniejszy region winiarski kraju, ogromna i sucha Mendoza, na południu chłodna Patagonia, a wszędzie - wśród innych europejskich szczepów - Malbec, wizytówka argentyńskiego winiarstwa na światowych rynkach. Pierwsze winnice w Argentynie założono u podnóża Andów w XIX wieku, w okolicach miasta Mendoza. Po wyzwoleniu się Argentyny spod hiszpańskiej zależności kolonialnej, do kraju napłynęła fala europejskich emigrantów. Wśród nich znajdowało się wielu przedstawicieli krajów winiarskich - Włochów, Hiszpanów i Francuzów, którzy przywożąc ze sobą krzewy winorośli zapoczątkowali winiarstwo w tym kraju. Obecnie Argentyna jest jednym z największych światowych producentów wina. Dzięki poważnym inwestycjom i zmianie nastawienia lokalnych winiarzy, trunki z tego kraju święcą dziś triumfy niemal na całym świecie. Ogromny potencjał winiarski Argentyny, rozległe obszary i sprzyjający klimat coraz bardziej przyciągają kapitał oraz winiarzy zagranicznych. Śpiący olbrzym przemysłu winiarskiego, którym obwołał go jeden z największych opiniotwórczych i wpływowych magazynów „Wine Spectator”, zaczyna zajmować swoje miejsce w światowym winiarstwie.

Trapiche


Bodegas Trapiche należąca do zasłużonej dla winiarstwa rodziny Pulenta, jest największym eksporterem win argentyńskich. Winnica położona jest u stóp Andów w południowej części prowincji Mendoza. Co roku, w połowie marca, odbywa się tam trzydniowy festiwal wina, który zaszczyca swoją obecnością prezydent kraju. Miasto Mendoza  było nominowane do otrzymania prestiżowego tytułu „World Wine City”.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej