3 września 2014

Australia tak bardzo kojarzy się z Nowym Światem, że właściwie odruchowo tutejsze winiarstwo zalicza się do tej samej grupy co wyroby kalifornijskie. Jednak już pierwsze dni pobytu na tym kontynencie pokazują, że jest to spore uproszczenie. W Australii dominują gigantyczne koncerny, choć jest i miejsce dla małych firm. Nie widać tu wszakże tego zamętu, pośpiechu i ducha rywalizacji tak znamiennych dla Kalifornii. Największą siłą winiarstwa australijskiego jest bez wątpienia jego nowoczesność i prostota. Niemal całość produkcji przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe. Wytwarza się je z najbardziej znanych światowych szczepów winogron przy zastosowaniu nowoczesnych urządzeń, na stałym niemal poziomie – roczniki mają tu znaczenie drugorzędne – i równie nowocześnie promowanych. Australijską filozofią jest wyrób win jak najbardziej oddających charakter poszczególnych odmian, uprawianych na danej glebie i w konkretnym klimacie.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej