3 września 2014

Jest to jeden z najbardziej rozwiniętych i nowoczesnych przemysłów winiarskich na świecie. Austriackie wina zdobywają nagrody i uzyskują wysokie noty od recenzentów w prasie i na wystawach branżowych, przede wszystkim są lubiane przez wymagających konsumentów. Ciekawostką win austriackich jest ich różnorodność: od perlistych, lekkich aż po mocne, monumentalne białe wina; od szarmanckich, owocowych po bogate, trwałe wina czerwone. Nie można zapomnieć o słodkich winach z finezją, które zaliczają się do najlepszych na świecie. Tysiącletnia tradycja uprawy win na obszarze obecnej Austrii w połączeniu z dopracowaniem wszystkich współczynników przyniosła jakościowy boom austriackiego winiarstwa. Siłą austriackiego winiarstwa są rodzime odmiany winorośli. Chociaż bardzo dobre wyniki osiąga się z tradycyjnymi odmianami, wizerunek austriackich win w przeważającej większości kształtują odmiany autochtoniczne takie jak Grüner Veltliner, St. Laurent, Zweigelt lub charakterystyczne dla Europy Środkowej - Blaufrankisch, Welschriesling, Gewürztraminer i oczywiście król białych szczepów czyli Riesling, który właśnie w Austrii, obok Niemiec i Alzacji osiąga prawdziwą doskonałość.

Weingut Bründlmayer

Willi Bründlmayer to jeden z najlepszych producentów wina w Austrii, uważany za czołowego wytwórcę sztandarowej austriackiej odmiany Grüner Veltliner, stosujący w procesie winifikacji bardzo oryginalne metody. Ciekawostką jest np. zastosowanie do leżakowania wina beczki z austriackiego i rosyjskiego dębu oraz drzewa akacjowego. Rodzina Bründlmayer’ów produkuje wino od siódmego wieku. Winnice rozrzucone wokół miasteczka Langenlois w Kantal czynią ich winnicę największą w Austrii, a uzyskiwane wysokie noty od krytyków winiarskich oraz liczne wyróżnienia i medale przyznawane podczas konkursów, świadczą o wielkości trunków pochodzących z winnic Bründlmayer.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej