3 września 2014

Chile to obok Meksyku najstarszy kraj winiarski na kontynencie amerykańskim. Kluczem do sukcesu chilijskiego winiarstwa jest prostota, dobra jakość i niewygórowana cena. Zdecydowana większość win chilijskich to produkty odmianowe, łatwo zdobywające kolejne rynki znanymi na całym świecie nazwami szczepów, świeżością i owocowością. Cechuje je stała jakość, na którą nie mają dużego wpływu roczniki z uwagi na stabilny klimat. Jeśli zebrać te czynniki w całość, otrzymamy wina, które zadowolą wielu konsumentów. Ewenementem tutejszego winiarstwa jest brak filoksery, która nie atakuje winnic. Sądzi się, że przyczyna tej wyjątkowości leży w naturalnych barierach geograficznych. Wina chilijskie są uważane za najlepsze w Ameryce Południowej, znakomicie komponują się z różnymi potrawami, nadają się do codziennej konsumpcji, pozwalają eksperymentować w nowatorskich połączeniach Food&Wine. Coraz częściej najlepsze wina chilijskie produkowane są z winogron pochodzących z pojedynczych parceli, co daje gwarancję, że te obecnie bardzo dobre wina będą jeszcze lepsze. Już teraz nazwy takich posiadłości jak: Casa Lapostolle, Santa Carolina czy Ventisquero budzą szacunek i uznanie winiarzy.

Santa Carolina


Historyczne początki winnicy Santa Carolina sięgają drugiej połowy XIX wieku, kiedy to jej założyciel Luis Pereira zdecydował się wytwarzać wino w południowej Ameryce. Wraz z rodziną i trzema francuskimi winiarzami osiedlił się w Chile i rozpoczął uprawę najszlachetniejszych odmian bordoskich winorośli. By podkreślić swą miłość do żony winnica została nazwana jej imieniem. Współcześnie Santa Carolina jest jedną z najdłużej działających winnic Chile i należy do czołówki firm winiarskich tego kraju. Historyczna piwniczka z pierwszego okresu działalności rodziny widnieje w rejestrze narodowych zabytków Chile. Posiadłości Santa Caroliny położone są w głównych dolinach uprawy winorośli: Maipo, Casablanca, Rapel i Maule. Mieszanka tradycji z nowoczesnymi osiągnięciami techniki sprawia, że właściciele winnic mogą być dumni z produkcji znamienitych win, podbijających europejskie i amerykańskie rynki.

Casa Lapostolle


Firma Casa Lapostolle została założona przez pochodzącą z Francji rodzinę Lapostolle oraz chilijską familię Rabat. Głównym fundatorem był Alexander Mariner Lapostolle, właściciel bardzo dobrze znanej na świecie marki likierów i koniaków - Grand Marnier. Firmę od 15 lat prowadzi wnuczka Alexandra Marnier Lapostolle wraz ze swoim mężem Cyrilem de Bournet, którzy idąc śladami charyzmatycznego dziadka, łączą francuską tradycję ze znakomitym chilijskim terroir. „To może być trudne, ale nie jest niemożliwe” - motto właścicieli, których pasją jest tworzenie wina z poszanowaniem praw natury. Obecnie Casa Lapostolle posiada winnice w najważniejszych regionach Chile: Casablanca Valley, Requinoa i Colchagua Valley, ochrzczoną chilijskim Pomerolem.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej