3 września 2014

Trudno wyobrazić sobie krajobraz Francji bez winnic przynoszących dumę jej regionom winiarskim, których nazwy stały się synonimami wielkich win. Dlaczego Francja jest uważana za lidera w świecie wina i producenta najlepszych win? Odpowiedź jest oczywista. Przede wszystkim dlatego, że typologicznie wszystkie rodzaje win robionych na świecie wywodzą się z Francji. To we Francji opracowano lub zainicjowano wszystkie metody wytwarzania win, używane dziś na świecie, a także ustanowiono prawodawstwo, o które opierają się systemy apelacyjne stosowane na obu półkulach globu. Pomimo wiekowej tradycji także Francja przechodzi ciągłą rewolucję, chociażby na niedocenianym niemal do dziś południu kraju, w Langwedocji i Roussillon powstał swoisty Nowy Świat, negujący tradycję Burgundii i Bordeaux, podążający własną drogą. We Francji powstało określenie terroir, które to oznacza zespół wszystkich warunków naturalnych niezależnych od człowieka, wpływających na rozwój winorośli i jest zarazem kwintesencją francuskiej filozofii wina. Gleba, nasłonecznienie, wysokość, wiatr, mikroklimat, woda, wszystkie te czynniki wpływają na winorośl i nikt tak dobrze jak francuscy winiarze nie zgłębił powiązań między terroir, a poszczególnymi szczepami winorośli. Najlepsi francuscy winiarze twierdzą, że wielkie wino rodzi się już w winnicy i właśnie terroir zawdzięcza swój blask. Unikalny dla każdego regionu i każdej winnicy, dzięki wielkiej pasji winiarzy daje nam ogromne bogactwo smaków i aromatów zamkniętych w butelkach francuskich win.

Burgundia

Wspaniałe zamki i klasztory przywodzą tu na myśl chwalebną przeszłość i bogatą historię winiarstwa burgundzkiego. Winorośl była tu uprawiana już przez Galów na długo przed podbojem rzymskim, ale dopiero mnisi zakonni przyczynili się do rozsławienia win burgundzkich. Benedyktyni z klasztoru Cluny, którzy byli posiadaczami najlepszych winnic, czy też Cystersi, którzy jako pierwsi w XIV wieku otoczyli swoje winnice kamiennym murem, zdefiniowali pojęcie „terroir” i oznaczyli wyselekcjonowane parcele nazwą „crus”. Obecnie rozdrobnione poletka winnic składają się na przedziwną mozaikę - układankę, która owocuje bajeczną mnogością wyśmienitych win. To jeden z najbardziej niezwykłych regionów winiarskich. Niepodzielnie panują tu dwa szczepy: Pinot Noir i Chardonnay. Na północy Burgundii rozciąga się departament Yonne, którego wizytówką jest Chablis, nazwa zastrzeżona wyłącznie dla białych win wytrawnych z tego regionu. Okręg Cote de Nuits to królestwo win czerwonych ze szczepów Pinot Noir. Ile gmin w tym regionie, tyle można odnaleźć grands i premier crus. Niektóre z nich noszą tak szacowne nazwy, że słyszano o nich w każdym niemal zakątku świata: Marsannay, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges czy Vosne-Romanee. W bezpośrednim sąsiedztwie Lyonu, stolicy ziemi nadrodańskich leży najrozleglejsza strefa winiarska Burgundii - Beaujolais. Okręg ten zajmuje ponad połowę obszaru objętego klasyfikacją A.O.C. Bourgogne i traktowany jest praktycznie jak osobny region. Kraina ta słynie z Beaujolais Nouveau, królującego na całym świecie w trzeci czwartek listopada i Beaujolais Villages.

 

Joseph Drouhin

Od czasów Josepha Drouhin - założyciela, aż do Roberta J. Drouhin, obecnie zarządzającego firmą, przez trzy pokolenia, trwała praca nad budowaniem pozycji i renomy firmy. Poprzez wierne stosowanie tradycyjnych metod, Drouhin stara się zachować indywidualny charakter wina, na który ma wpływ region pochodzenia oraz rocznik, w którym wino zostało wyprodukowane. Początkowo winnice Josepha Drouhin zajmowały teren wokół Beaune i okolicznych wiosek. Dzisiaj Drouhin posiada 64 ha winnic Grand Cru i Premier Cru. Piwnice firmy, budowane między XIII i XVI wiekiem, kształtem przypominające plaster miodu, są uznane za bezcenny zabytek architektury. Wina Drouhin opuszczają piwnice, aby znaleźć się na stołach miłośników win, delektujących się Burgundią, jej trunkami i historią.

Cotes du Rhone

To jeden z najstarszych regionów winiarskich we Francji. Jego potężne i bogate grand crus w pełni zasługują na to, by znaleźć się wśród elity win francuskich. Plantatorzy winnic północnych, przy wyrobie win czerwonych, są niezmiennie wierni jednemu szczepowi - Syrah. Daje on wina o ciemnej barwie, stężonym aromacie, bogate w garbniki. Wina białe produkowane są z odmian Viognier oraz Marsanne i Rousanne. O chwale regionu decyduje osiem win klasy A.O.C., część z nich może z powodzeniem konkurować z najsławniejszymi winami bordoskimi i burgundzkimi. Najbardziej cenionymi winami są Chateauneuf du Pape i Gigondas. Niezwykle znaczące dla rozwoju winiarstwa Doliny Rodanu były wydarzenia z 1309 roku, kiedy to król Francji Filip IV Piękny, chcąc uwolnić państwo od zwierzchnictwa kościoła katolickiego, powołał na papieża Klemensa V, biskupa Bordeaux, a stolicą papieską ogłosił Avignon. Produkowane w nich wina zyskiwały coraz większą renomę. Legendarne Chateauneuf du Pape, czyli wino powstałe w dawnych papieskich winnicach, może być stworzone z aż 13 różnych szczepów, co pozwala producentom na wykorzystanie olbrzymiej palety smaków i aromatów w tworzeniu intensywnych, gęstych, pełnych przepychu win.

Paul Jaboulet Aine

Rodzina Jaboulet od 1834 roku wytwarza wielkie wina Cotes du Rhone. W 1984 roku firma Paul Jaboulet Ainé zbudowała w okolicach La Roche de Glun nową winiarnię oraz piwnice, które posiadają perfekcyjne warunki dla dojrzewania win. Paul Jaboulet Ainé jest producentem 26 gatunków win, z których każde posiada status A.O.C. Ich jakość jest ściśle związana z idealnym położeniem winnic, unikatowym mikroklimatem i mistrzowską technologią winifikacji. Starzenie wina w dębowych beczkach ma na celu wydobycie najlepszych cech winogron, a ciężkie, ciemne butelki pozwalają winu rozwijać się i dojrzewać przez długi czas. Hermitage „La Chapelle” - nazwane tak od małej kapliczki zbudowanej w 1235 roku przez Księcia Henri Gaspard de Sterimberg - to czerwone wino ze szczepu Syrah, pochodzące z 40-letnich krzewów. „La Chapelle” to prawdziwa perła w koronie. Magazyn Wine Spectator wybrał Hermitage „La Chapelle” rocznik 1961 winem stulecia obok Petrus 1961 czy Chateau Margaux 1900.

Bordeaux

Najsłynniejszy region produkcji win we Francji, oferujący najbardziej różnorodną paletę win. Bordeaux wytwarza 10% całej francuskiej produkcji szlachetnego trunku. Specyfiką regionu jest  subtelne łączenie poszczególnych szczepów i cieszący się respektem na całym świecie wzorcowy sposób prowadzenia winnic. Wszystkie wina produkowane w Bordeaux podlegają systemowi najwyższej klasyfikacji Appellation d’Origine Controlee (A.O.C.), będącej gwarantem wysokiej jakości. Najważniejsze gminy regionu Bordeaux to: Medoc, Saint Emilion, Pomerol, Grave i Entre Deus Mers.

 

Clarence Dillon Wines

Historia rodzinnej posiadłości Domailne Clarence Dillon sięga 1935 roku kiedy Clarence Dillon, nowojorski bankier, rozmiłowany we francuskiej kulturze, zakupił słynną winnicę Chateau Haut-Brion. Jej tradycja sięga jeszcze czasów rzymskich, a znakomitość win potwierdzono sklasyfikowaniem jej jako Premier Grand Cru Classe w roku 1855. Obecnie Domaine Clarence Dillon z dumą może pochwalić się produkcją jednych z najwyśmienitszych win na świecie: pochodzących z najlepszych w Bordeaux parceli Chateau Haut-Brion oraz Chateu La Mission Haut-Brion. W 2005 roku jej właściciel, Książę Robert Luksemburski zainicjował powstanie marki Clarendell, której produkcję nadzoruje ten sam zespół winemakerów, pracujących też dla Chateau Haut-Brion. Kolekcja składa się z białego, różowego i czerwonego wina oraz słodkiego Monbazillac. „Wierzymy, że miłośnicy wina szukają marek, którym mogą zaufać i które stanowią alternatywę dla win z Nowego Świata” - Książę Robert Luksemburski.

Alzacja

Alzacja jest regionem różnorodności uprawianych szczepów. Uwidacznia się najlepiej w tutejszych winach, które mają bardzo bogatą i silną osobowość. W Alzacji winorośl uprawia się od XV wieku. Dominują szczepy Gewürztraminer, Pinot Gris i Riesling, a jedyną czerwoną odmianą jest Pinot Noir. Każda z tych odmian daje oryginalne wina jednoszczepowe. Alzacja jest jednym z nielicznych regionów gdzie  Muscat daje idealnie wytrawne wino, o bardzo delikatnym i eleganckim smaku. Natomiast Riesling to prawdziwy pan wśród alzackich szczepów, dający najbardziej rasowe wina, pełne finezji o bladozielonkawym odcieniu i intensywnym bukiecie.

Hugel & Fils


Hugel & Fils to najstarszy producent win w Alzacji. historia firmy sięga 1639 roku. Miłośnicy szlachetnych trunków są pod wrażeniem finezji i wysokiej jakości win z charakterystyczną żółtą etykietą. To zasługa wyśmienitych alzackich gleb, starannie wyselekcjonowanych gron i tradycyjnych metod produkcji. Większość piwnic, w których dojrzewa wino mieści się w XVI wiecznych budynkach. Skarbem rodziny jest słynna dębowa beczka STE CATERINE z 1715 roku, wpisana do Księgi Rekordów Guinness’a. Członkostwo w Primum Familiae Vini, elitarnym stowarzyszeniu rodzin winiarskich, jest niewątpliwym świadectwem uznania dla pozycji firmy i potwierdzeniem jej wysokiej klasy.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej