3 września 2014

Gruzja jest kolebką wina. To właśnie na jej terenie rozpoczęto uprawę winorośli, tym samym jest krajem, który może się pochwalić tradycjami winiarskimi sięgającymi 7 tysięcy lat. Można ją podzielić na 4 główne regiony produkcji wina. Są to: położona we wschodniej części kraju Kakheti, na zachodzie Imerti i Rachalechkumi oraz obszary umiejscowione na zachód od Tbilisi, zwane Karelią. Gruzja to klasyk światowego winiarstwa. Producenci dbający o jakość i styl wina, uzyskują wyraziste, bogate trunki, doceniane wśród miłośników wina. Gruzja ma niewątpliwie ogromny potencjał, aby produkować wina z najwyższej półki.

Tbilvino

Winnica ta była największym kombinatem winiarskim ZSRR, przez lata odzwierciedlała esencję sowieckiej tradycji winiarskiej. Jednak od początku lat 90. już jako samodzielna winnica z nową filozofią, jest w fazie znacznego rozwoju zarówno w strefach infrastruktury i w coraz większym wyrafinowaniu wina. Właścicielami winnicy są bracia Margvelashvili: ekonomista i enolog, jednak pierwsze skrzypce gra Jeff Aston, główny winemaker. To przede wszystkim dzięki jego talentowi wina Tbilvino zdobywają medale w najbardziej cenionych konkursach winiarskich, jak znany wszystkim Dekanter World Wine Awards.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej