3 września 2014

Zdecydowana większość win niemieckich, to najbardziej cenione wina białe, wyróżniające się lekkością, świeżością, dużą harmonią smakową. Charakteryzuje je stosunkowo niska zawartość alkoholu oraz często niezwykle bogate aromaty, zwłaszcza w cieplejszych latach. Mniej cenione są wina czerwone, z natury potrzebujące większej ilości słońca, choć w ostatnich latach zmienia się to wyraźnie. Pomimo niezbyt sprzyjającego klimatu i niewielkiej produkcji, wina niemieckie coraz częściej zaliczane są do najlepszych na świecie. Jakość win zasługuje tym bardziej na szacunek biorąc pod uwagę, że przeciętna wydajność winnic jest spora, a mimo to aż 95 procent win niemieckich jest klasyfikowana jako wina jakościowe. Zasługa to głównie niemieckich ośrodków naukowych, jak choćby najlepszego na świecie instytutu w Geisenheim.

Klasyfikacja win niemieckich skonstruowana jest nieco inaczej niż w krajach południowych. Co prawda przywiązuje się uwagę do położenia winnicy, aczkolwiek większe znaczenie ma stopień dojrzałości winogron, stąd też klasyfikacja win wyższych kategorii powiązana jest z ciężarem moszczu, świadczącym o zawartości cukru i substancji aromatycznych. Najniższy stopień w hierarchii zajmują wina oznaczane jako Deutscher Tafelwein, wina stołowe. Landwein, czyli wina znane jako francuskie vin de pays to kolejna apelacja. Tak oznaczone wino wytwarzane jest z dozwolonych prawem odmian winogron. Odpowiednikiem francuskich win z klasyfikacją AOC są w Niemczech wina oznaczane jako Qualitätswein. Pełna nazwa brzmi Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete co oznacza dosłownie „wino jakościowe z określonych regionów upraw”. Często używa się także skróconego określenia Qba. Najwyższą kategorią win niemieckich są wina oznaczane jako Qualitätswein mit Prädikat w skrócie QmP oznacza to dosłownie „wina jakościowe z wyróżnikiem”.

Kendermanns

Kendermanns to rodzinne przedsiębiorstwo winiarskie, historycznie związane z miasteczkiem Bingen i regionem Nadrenii. Początki swojej działalności datuje na lata 20. ubiegłego wieku, tradycyjnie związane jest z lokalnym winiarstwem i typowymi odmianami tej części Europy: Riesling, Sylvaner, Dornfelder oraz Gewürztraminer. W ostatnich latach dużym sukcesem cieszą się wina wytwarzane ze szczepu Pinot Noir, którymi obsadza się nowe winnice. Wszystko wskazuje na to, że w ciągu najbliższych lat Niemcy będą jednym z czołowych wytwórców doskonałych spätburgunderów, synonimu Pinot Noir.

Egon Müller

Legenda za życia. Winiarz i wizjoner, potomek rodu, który od pokoleń zajmuje się uprawą wina i produkcją doskonałych, harmonijnych trunków. Należy do elitarnego stowarzyszenia Primum Familiae Vini. Twórca doskonałych Rieslingów, które wraz z nowymi przedsięwzięciami Egona Müllera zaznaczają nowe granice dla tej odmiany. Jego najnowszy projekt zlokalizowany jest na południu Słowacji nad Dunajem, gdzie w posiadłości Bela wraz z rodziną Ullmann nadzoruje produkcję najlepszego słowackiego wina Chateau Bela Riesling.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej