3 września 2014

Winnice Nowej Zelandii rozciągają się od subtropikalnych okolic Auckland na północy, po odległe o półtora tysiąca kilometrów Central Otago na południu, gdzie aura przypomina raczej Szampanię lub Nadrenię. Charakteryzują się ogromnym zróżnicowaniem klimatycznym, dzięki czemu winorośl znajduje tu znakomite warunki. Nowa Zelandia to przede wszystkim Sauvignon Blanc, odmiana, która zajmuje tam prawie połowę areału upraw i której znaczenie można porównać chyba tylko do Rieslinga w Niemczech. Pomimo zaledwie trzydziestoletniej historii nowozelandzkie Sauvignon Blanc jest dzisiaj takim samym klasykiem i światowym wzorcem tego szczepu, jak słynne wina z Doliny Loary. W Nowej Zelandii możemy również znaleźć wspaniałe Chardonnay i coraz więcej ciekawych Pinot Noir.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej