3 września 2014

Portugalia, która bez wątpienia kojarzy się z porto, jest jednym z krajów, gdzie zachodzą najbardziej dynamiczne zmiany w świecie wina. Portugalia jest ostatnim zachodnioeuropejskim państwem, które wkracza na drogę wielkich przemian, wybierając pomiędzy wyrobem win odmianowych z międzynarodowych szczepów, a trwaniem przy tradycji, co oznacza głównie trzymanie się lokalnych odmian i produkcji trunków mieszanych. Niezależnie od wyboru, z pewnością będą to wspaniałe, zaskakujące i bogate wina.

Porto

Porto – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Dużą rolę w ukształtowaniu smaku porto odegrali Anglicy w XVIII w., gdy Portugalia za angielską wełnę płaciła winem. Wtedy to, zaczęto do niego dodawać destylatu gronowego, w celu zabezpieczenia wina przed zepsuciem. Do Anglii docierało więc wino wzmocnione i słodkie, które tak lubili Wyspiarze. Takie porto pijemy do dziś.

Graham’s

Firma Graham’s została założona w 1820 roku przez dwóch braci pochodzących ze Szkocji  Williama i Johna Graham. W 1890 roku firma zakupiła winnice Quinta Dos Malvedos, jedne z najlepiej usytuowanych terenów upraw nad rzeką Douro. Ze względu na unikatowy mikroklimat pozwalający produkować bogate i mocne wina z charakterem od początku miejsce to stało się centrum produkcji porto Graham’s. Już w pierwszej połowie XX wieku Graham’s wysunął się na czołową pozycję wśród producentów porto, a rocznik 1948 Vintage stał się symbolem doskonałości. Takie trunki jak Graham’s Late Bottled Vintage Port były wielokrotnie nagradzane medalami na prestiżowych konkursach. Graham’s należy do prestiżowego  stowarzyszenia Primum Familiae Vini.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej