3 września 2014

Winiarze ameryki Północnej zdają się wyznawać zasadę: „rób wino, które docenią wszędzie, ale dlatego, że jest stąd”. Historia winiarstwa w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej sięga pierwszych kolonizatorów, którzy przybyli na ten kontynent. Widząc bujną winorośl nowych ziem wiedzieli, że wino będzie jednym z największych bogactw Nowego Świata. Jednak bardzo szybko okazało się, że winogrona amerykańskie nie dają dobrego wina, a przywiezione z Europy sadzonki szlachetnych szczepów nie przyjmują się. Jedynym rozwiązaniem okazało się szczepienie odpornych na filokserę korzeni amerykańskich szczepami winorośli europejskiej. Uprawy winorośli próbowali nawet prezydenci Jerzy Waszyngton i Thomas Jefferson. W tej chwili USA zajmują piąte miejsce na świecie wśród największych producentów wina.

KALIFORNIA

Nie ma żadnego błędu w twierdzeniu, że wina amerykańskie to wina kalifornijskie. Około 95 procent win produkowanych w Stanach Zjednoczonych pochodzi właśnie z tego stanu. Fenomen kalifornijskiego winiarstwa tłumaczy się specyfiką lokalnego klimatu. Ogólnie jest tam cieplej niż w Europie, ale ten rozległy obszar, oprócz tego, że obejmuje aż 5 stref klimatycznych, jest mocno pofałdowany. Sprawia to, że nie które okolice są równie chłodne, jak północna Burgundia czy Szampania, inne zaś równie ciepłe, jak Dolina Rodanu, Włochy, Hiszpania czy Portugalia. Także pod względem jakości produkowanych win jest to obszar wielkich kontrastów. Bo choć bez wątpienia ciągle dominuje tu produkcja masowa i działają największe koncerny winiarskie na świecie, to jest to również wielki obszar wyrobu win zdecydowanie zaliczanych do najlepszych na świecie. Kalifornia to także obszar wielkich eksperymentów winiarskich, braku typowo europejskich ograniczeń co do wyboru sadzonych odmian, miejsca ich uprawy, czy też swobody w dziedzinie sposobu upraw, irygacji winnic, winifikacji i dojrzewania wina. Ta dowolność sprawia, że z roku na rok gwałtownie, jak na winiarstwo, zmienia się obszar upraw czy preferencje dotyczące różnych odmian winogron.

Delicato Vineyards

Delicato Vineyards – wiodący producent win kalifornijskich oferuje takie pozycje, dzięki którym zawsze można odnaleźć trochę słońca i radości na co dzień. Wina, które produkuje od 90 lat zachwycają cały Świat swoim owocowym charakterem oraz przyjemnym, niezobowiązującym smakiem. To również zasługa najlepszych regionów winiarskich, w których Delicato posiada swoje winnice, m.in. słynne Lodi, gdzie powstaje najpopularniejsze amerykańskie wino – zinfandel. Amerykanie mówiąc: „It’s not a sin to drink a zin” pokazują jak bardzo je kochają, traktując zinfandela jako swój flagowy szczep. Wśród szerokiej oferty producenta, prezentujemy trzy różne marki, każda o innym charakterze, jak Woodhaven na lekkie i niezobowiązujące chwile czy First Press z odrobiną elegancji i stylu. Dla szukających przygód idealne będą wina Gnarly Head z zakręconymi jak one winoroślami na etykietach, które w rzeczywistości liczą nawet po 80 lat.

WASZYNGTON

Gdyby wziąć pod uwagę jedynie powierzchnię upraw, stan ten miałby niewielkie znaczenie dla amerykańskiego winiarstwa. Mimo skromności obszarów uprawowych waszyngtońskie wina, z których większość trafia na lokalny, stanowy rynek zdobywają coraz większe uznanie na świecie. Odmiany gatunku Vitis Vinifera zaczęto uprawiać w tym stanie dopiero w latach 60 ubiegłego wieku. Wcześniej koncentrowano się na szczepach rodzimych, przeznaczonych głównie na wina deserowe. Z uwagi na klimat dużą popularność zdobyła sobie odmiana Riesling, którą zaczęto stopniowo zastępować odmianą Chardonnay. Waszyngton jest zdecydowanie drugim w Stanach Zjednoczonych hodowcą winorośli i producentem wina z odmian szlachetnych.

Chateau Ste Michelle

Chateau Ste Michelle jest najstarszą i cieszącą się dużym uznaniem winnicą w amerykańskim stanie Waszyngton. Produkcja szlachetnego trunku opiera się na kompilacji europejskiej tradycji i charakterystycznej dla Nowego Świata nowoczesności. Wina Chateau Ste Michelle powstają z gron dojrzewających w ciepłym klimacie, co zapewnia im doskonałe walory degustacyjne. Opiniotwórczy  magazyn Wine Enthusiast uznał winnicę za „American Winery Of The Year 2004”,  a Restaurant Wine Magazine wyróżnił tytułem „Winery Of The Year 2005”.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej