3 września 2014

Wina węgierskie tak bardzo kojarzą się z nazwami Tokaj i Egri Bikaver, że mówienie o innych winach z tego kraju jest bardzo trudne. Faktycznie – zmiany jakie zaszły w latach dziewięćdziesiątych w Tokaju, bazujące na zachodnich inwestycjach, są tak gigantyczne, że kupienie dziś butelki tego wina po cenach „okazyjnych” graniczy z cudem. Dziś to obszar, który spokojnie zaliczyć można do dziesiątki najbardziej renomowanych na świecie. Ale przecież jest jeszcze „czerwone” Villany – wina stąd pochodzące już obecnie kosztują często majątek. Szybkiego rozpędu nabiera Somlo – kiedyś region swobodnie konkurujący z Tokajem. Na te i inne obszary pożądliwie patrzą Francuzi, Austriacy, a nawet inwestorzy z Hong Kongu. Nie ma wątpliwości, że winiarstwo tego kraju jest w okresie wielkich przemian i nie minie wiele czasu, a będziemy Węgry wymieniać jednym tchem z największymi potęgami, jeśli chodzi o jakość , na Świecie.

Oremus Tokaji

Producent Winnice i Piwnice Tokaj – Oremus powstały w 1993 roku jako wspólne przedsięwzięcie rządu węgierskiego i hiszpańskiej firmy Vega Sicilia, znanej z produkcji szlachetnych czerwonych win w apelacji Ribera del Duero. Obu partnerom przyświecał jasny cel: kontynuując tradycję i wykorzystując nowoczesne technologie produkować najlepsze Tokaje. Tokaj to również najważniejszy region winiarski Węgier. Unikatowe warunki mikroklimatyczne sprzyjają produkcji win przy użyciu pleśni bortytis cinerea, która rozmnażając się na dojrzałych winogronach przyspiesza proces dojrzewania owoców, zwiększając zawartość cukru i podnosząc jakość zbiorów. Szlachetne szczepy: Furmint, Herslevelu i Muskat, powulkaniczna gleba i specjalny system dojrzewania dają finezyjne wina o doskonałej równowadze. Chlubą Tokaju jest Aszu, o którym ludwik XV mawiał, że jest „winem królów i królem win”.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej