3 września 2014

Zaletą włoskiego winiarstwa jest nie tylko fakt, że Włochy wytwarzają najwięcej wina na świecie, ale że jest to produkcja najbardziej zróżnicowana. Wynika to z bardzo odmiennego, zależnie od części półwyspu klimatu, mnogości różnych nisz ekologicznych i mieszaniny rodzimych i światowych odmian. Ostatnie lata były niezwykle ważne dla włoskiego winiarstwa. Złożyły się na nie duże inwestycje, unowocześnienie produkcji, badania enologiczne oraz powszechne już butelkowanie wina przez producentów. Spowodowało to znaczący wzrost jakości win włoskich. Datą przełomową nie było we Włoszech wbrew pozorom wprowadzenie w połowie lat sześćdziesiątych systemu apelacji (D.O.C./D.O.C.G.), ale bunt toskańskich winiarzy na początku lat osiemdziesiątych przeciw niemu. Efektem było powstanie grupy win określanych mianem „supertoskanów”, zaliczanych dziś do najlepszych win na świecie. Ten bunt pociągnął za sobą niezwykły wzrost jakości wyrobów włoskich, od Górnej Adygi po Sycylię.

Wenecja

Veneto od zawsze należało do ścisłej czołówki winiarstwa Italii, a Werona jest jego niepodważalną stolicą. To w tym mieście co roku odbywają się jedne z największych targów winiarskich świata – Vinitaly. W Veneto znajdziemy ogromną różnorodność gron, w większości autochtonicznych, oraz wiele odmiennych stylów win z nich wytwarzanych. Młodzieńcze oblicze regionu kreuje odmiana Prosecco, z której lokalni winiarze wytwarzają najpopularniejsze włoskie wino musujące, osiągające coraz wyższą jakość, szczególnie w okolicach Conegliano i Valdobbiadene. Odmiany Garganega i Trebbiano odpowiadają z kolei za najbardziej rozpoznawalne białe wino kraju, czyli osiągające często mistrzowski poziom Soave oraz Bianco di Custoza, obydwa rodzące się w okolicach Werony. Największym jednak skarbem regionu są szczepy czerwone Corvina, Rondinella, Molinara i cały szereg innych lokalnych odmian, używanych do produkcji lekkich Bardolino nad jeziorem Garda, smakowitych Valpolicella wokół Werony, a przede wszystkim potężnego i naładowanego smakiem wytrawnego Amarone, produkowanego z gron podsuszonych przed fermentacją. Werończycy zresztą metodę suszenia opanowali do perfekcji, uzyskując dzięki niej słodkie wina Recioto, zarówno w Soave jak i w Valpolicella. Najnowszym „dzieckiem” regionu, które utrwaliło jego pozycję na piedestale całego kraju, są wina „ripasso”, wykorzystujące refermentację win Valpolicella z podsuszonymi wcześniej gronami, czasami już przefermentowanymi do produkcji Amarone lub Recioto. Koncentracja cukrów i związków aromatycznych jest w nich tak wysoka, ze pozwala podnieść poziom alkoholowości i ekstraktywności Valpolicelli, jednocześnie wzbogacając jej lekki smak.

Masi Agricola

Historia Masi jest nieodłącznie związana z dziejami winnic z okolic Werony, w regionie Veneto. Nazwa firmy, która od XVIII wieku należy do rodziny Boscaini, wywodzi się od nazwy doliny „vaio del Masi”. Krok po kroku firma wchodziła w posiadanie najlepszych terenów upraw w Veneto. Wśród wszystkich winnic będących pod kontrolą Masi, najbardziej prestiżową jest winnica w Valpolicella – Serego Alighieri. W przeszłości należała ona do syna poety Dantego Alighieri. Masi wytwarza bardzo ekskluzywne, nowoczesne w stylu wina, ale głęboko osadzone w lokalnej tradycji. Używane winogrona są charakterystycznymi szczepami regionu: Corvina, rondinella i Molinara. Winifikacja opiera się zarówno na tradycyjnych metodach „appassimento”, jak i nowoczesnych technikach. rezultatem są wina o unikalnej osobowości, oddające specyficzny styl regionu Veneto.

Toskania

Toskania to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Kojarzony przede wszystkim z Chianti i Brunello, walczy z Piemontem o miano winiarskiego serca Włoch. Łączy w sobie czar niezliczonych zabytków, zapierających dech w piersiach widoków, dziesiątków urokliwych wysp, a przede wszystkim imponujących winnic. Toskania to nie tylko producent świetnych win apelacyjnych, słynie również na całym świecie z tzw. „supertoskanów”. Są to wina produkowane niezgodnie z przepisami apelacyjnymi, aczkolwiek o rewelacyjnych walorach aromatycznych i smakowych, dorównujące jakością najlepszym DOCG. Region ten jest największym producentem wina we Włoszech i jednym z najbardziej znanych i cenionych obszarów upraw na świecie.

Antinori

Winnica Antinori od 26 pokoleń należąca do rodziny jej założyciela Giovanni di Piero Antinori w znaczący sposób przyczyniła się do rozwoju i popularności włoskiego winiarstwa. Udowodniono, że możliwe jest wytwarzanie wysokiej jakości win eleganckich i złożonych, które zwracają uwagę i zyskują uznanie koneserów z całego świata. Innowacyjny i odnowicielski duch filozofii Antinori’ego wciąż czerpie z prastarych korzeni, ale z uwzględnieniem nowoczesnych możliwości produkcji wina. Firma jest członkiem prestiżowego stowarzyszenia Primum Familiae Vini. W roku 2006 została odznaczona tytułem „Best Winemakers of the Year”.

Castellani

Produkcja win toskańskich przeszła w ciągu ostatnich 15 lat więcej zmian niż w ciągu poprzednich 150. Rodzina Castellani jest jednym z inicjatorów tych innowacji, które w połączeniu z tradycją Chianti pozwoliły wyprodukować wina o niespotykanej złożoności, wytworności i jakości wcześniej nie uzyskiwanej. „Uświadomiliśmy sobie, że odkryliśmy unikalność wina toskańskiego. Wynika ono z bogactwa winogron Sangiovese, które w pełni wyrażają urok naszych wzgórz, tradycji i kultury. Nasze czerwone wina, same w sobie kryją pragnienie ich odkrycia” – to główne przesłanie firmy Castellani.

Sassicaia

Twórca tego słynnego supertoskana, markiz Incisa della Rocchetta już jako student w latach 20-tych ubiegłego stulecia marzył o stworzeniu szlachetnego wina. Swoje marzenia zaczął wprowadzać w życie po osiedleniu się w majątku Tenuta San Guido. Jako pierwszy producent wina w Toskanii zaczął uprawiać importowaną z Francji szlachetną odmianę winorośli Cabernet Sauvignon, co w tamtym okresie oznaczało całkowite zerwanie z lokalną tradycją winiarską. Gdy wina z posiadłości ukazały się na międzynarodowych rynkach, spotkały z entuzjastycznym przyjęciem, zyskując status równy najlepszym bordoskim Premier Cru. Sassicaia jest jednym z najsłynniejszych włoskich win o kultowym statusie. W 1978 roku magazyn winiarski „Dekanter” uznał Sassicaia z rocznika 1972 najlepszym Cabernetem spośród specjalnie wyselekcjonowanych win tej odmiany z 11 krajów. W „Przewodniku po winach Świata” Hugh Johnson’a, Sassicaia z 1982 roku została uznana za  najlepsze włoskie wino.

Sycylia

Sycylia to  jeden z najbardziej górzystych regionów winiarskich Włoch, znajdujący się u podnóża czynnego wulkanu Etna. Zamiłowanie tamtejszych winiarzy do autochtonicznych odmian winogron powoduje, że jest to region wytwarzający niepowtarzalne wina. Z Sycylii pochodzi wiele ciekawych win jedno i wieloodmianowych. Głównymi odmianami białymi uprawianymi na Sycylii są; Moscato, Malvasia, Grillo, Grecanico, Inzolia, Catarratto, Damaschino i Carricante. Czerwone odmiany, które możemy spotkać na Sycylii to: Frappato, Perricone, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio i Nero d’Avola.

Carlo Pellegrino

Firma Carlo Pellegrino założona została w 1880 roku przez Paolo Pellegrino, lokalnego polityka i właściciela winnic. Wciąż w rodzinnych rękach, koncentruje się na produkcji win Marsala, jednych z najbardziej znanych, słodkich win na świecie. Uważane jest za absolutnego lidera w tej dziedzinie. Pellegrino to także posiadłość Duca di Castelmonte, gdzie w oparciu o międzynarodowe odmiany, jak i regionalne szczepy, wytwarzane są wysokiej jakości wina wytrawne. Firma znana jest również ze słodkiego Moscato wytwarzanego na wyspie  Pantelleria, niedaleko wybrzeża Tunezji.

Sardynia

Sardynia, z uwagi na wyspiarską izolację, stała się jednym z najbardziej specyficznych włoskich regionów winiarskich. Tworzyli go nie tylko Włosi, ale także Hiszpanie i Anglicy. Sardyńskie winorośle mają najczęściej pochodzenie hiszpańskie. Uprawia się tam niezwykle unikalne odmiany takie jak Cannonau, Giro, Nuragus, Monica, Semidano, Torbato i Vernaccia di Oristano. Dzięki zmniejszeniu wydajności winnic w ostatnich latach, podniosła się jakość win sardyńskich. Sardynia to tradycja starych winnic, modne i interesujące odmiany winorośli, a także idealny klimat śródziemnomorski. Jest to idealne połączenie, dające tej wyspie ogromny potencjał pod względem produkcji win.

Sella & Mosca

Sella & Mosca jest winnicą łączącą głęboko zakorzenioną tradycję z najbardziej nowoczesnymi technologiami produkcji. Znajduje się ona pod opieką Ezzio Riverlla, jednego z najbardziej znanych i wpływowych ludzi włoskiego świata winiarskiego. Rozległe winnice Sella & Mosca monitorowane są kamerą satelitarną, a także kamerą na podczerwień. Dane pobrane z nagrań przekazywane są natychmiast do laboratorium badań nad jakością.  Winnica ta znana jest we Włoszech, jak i na całym świecie za swoje niezwykłe i charakterystyczne wina. Filozofia tej winnicy urzeka trafnym połączeniem głęboko zakorzenionej tradycji, nowoczesności i duchem Morza Śródziemnego.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej