6 października 2015

Hiszpania i Gruzja leżące na dwóch przeciwległych krańcach Europy są oddalone od siebie o ponad 5 tysięcy kilometrów. Nic dziwnego że to dwa skrajnie różne podejścia do wina, ale też dwie fascynujące winiarskie historie, które warto poznać bliżej.

Tajemnicza Gruzja

Na terenach dzisiejszej Gruzji produkcja wina była znana już 7 tysięcy lat p.n.e., ale co ciekawe, niektóre zwyczaje i tradycje winiarskie zachowały się w niezmienionej postaci do dziś.  Od niedawna wytwarzanie wina w Gruzji jest wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Czy wiesz, że:

  • wino produkuje się wyłącznie z lokalnych szczepów winorośli? Nie spotkasz tu chardonnay czy cabernet sauvignon, tylko same rodzime odmiany. Najpopularniejsze to: rkatsiteli, saperavi, kimdzamarauli, mukuzani. Unikalnych szczepów jest obecnie około 30, a w przeszłości uprawiano ich nawet 500 rodzajów
  • zbiory winogron mogą odbywać się tam nawet cztery razy w roku: na przełomie lipca i sierpnia, we wrześniu i w październiku
  • ośrodkiem winiarskim Gruzji jest region Kakheti, z którego pochodzi 70% całej produkcji
  • wino zamiast dojrzewać w beczkach, przechowywane jest w glinianych naczyniach zwanych „kwewri” zakopywanych w ziemi, co gwarantuje im idealną temperaturę. Sposób ten znany jest od kilku tysięcy lat i wykorzystywany do dziś
  • wino ma ogromne znaczenie w codziennym życiu każdego mieszkańca Gruzji, jest w każdym domu (zwykle w piwniczkach zwanych marani), podczas każdej uczty, a niewielkie ilości mogą być spożywane nawet do śniadania. Pełni też ważną rolę podczas słynnych gruzińskich toastów, trwających czasem po kilka minut

Dawno, dawno temu żyli dwaj ludzie. Jeden był biedny, a drugi bardzo bogaty. Biedny człowiek bardzo lubił przyjaciół, gości i u niego w domu było zawsze wesoło. A bogaty tylko myślał i myślał jak tu pomnożyć i tak już wielką kupę pieniędzy. Zajęty tym gości nie przyjmował, ani nie miał nawet czasu się weselić. Kiedy skończyło się ich ziemskie życie stanęli przed obliczem Boga. Biednemu Bóg powiedział:
Żyłeś radośnie i gościnnie, tym co miałeś dzieliłeś się z innymi, więc twoje miejsce  jest w raju.
Zaś do bogacza rzekł: Nie umiałeś skorzystać z tego, co miałeś. Skąpiłeś sobie i nie potrafiłeś dzielić się z innymi i nie ma dla ciebie tutaj miejsca.
Wznieśmy zatem toast za to, aby pieniędzy było u nas tak dużo, jak u bogatego a przyjaciół i gości jak u biednego. I byśmy umieli korzystać mądrze z jednego i z drugiego.

Źródło: obliczagruzji.monomit.pl

Słoneczna Hiszpania

Hiszpania to największy kraj pod względem upraw winorośli. Winnice zajmują 11% jej powierzchni, a to tyle, co terytorium całej Estonii. Dzięki temu hiszpańskie wina potrafią być mocno zróżnicowane, od orzeźwiających i owocowych, po wzmacniane i z silną strukturą. Wszystkie są jednak mocno skoncentrowane dzięki dużej dawce słońca, które świeci tu przez około 3000 godzin w ciągu roku.

Hiszpania w liczbach:

  • 45 milionów hektolitrów osiąga roczna produkcja wina, co daje Hiszpanom 3 miejsce w świecie
  • jest tu aż 69 winiarskich denominacji oraz 6 regionów, w których uprawia się wino
  • numerem 1 wśród winnych szczepów jest tempranillo, a wśród regionów – Rioja
  • nawet 200 lat mogą mieć najstarsze krzewy w Hiszpanii
  • 2 lata dojrzewania, z czego rok w beczce i rok w butelce to określenie na wino crianza w Rioja, minimum 3 lata, z czego rok w beczce i dwa lata w butelce to reserva, a od 5 lat, z których 2 lata w beczce i trzy w butelce zaczyna się gran reserva
  • 224 miliony butelek to rekord sprzedaży cavy, padł w 2007 roku
  • 1994, 2001 i 2004 uznano wybitnymi rocznikami w  Rioja

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej