29 sierpnia 2014

Czy znasz zasady winiarskiego savoir vivre? Nalanie wina najpierw gospodarzowi przyjęcia, czyli często sobie samemu, nie oznacza wcale ignorancji gości. Pamiętaj, że jako organizator spotkania jesteś odpowiedzialny za to, co podasz za chwilę gościom. Jeśli wszystkie walory wina są takie, jak być powinny, możesz rozpocząć podawanie trunku gościom: najpierw solenizantowi albo osobom starszym zaczynając od kobiet, a później rozlej go mężczyznom. Butelkę z winem trzymaj tak, by nie zasłaniać dłonią etykiety. Po napełnieniu kieliszka, energicznym ruchem ręki zakręć butelką, by uniknąć spływania kropli po jej szkle (można stosować specjalny "drop stop", który umieszcza się na szyjce butelki). Owijanie butelek białą serwetką czyli wiązanie tzw. krawatów jest już dawno niemodne.

Należy jeszcze pamiętać o kilku złotych zasadach kolejności podawania wina:

  • wina białe podajemy przed czerwonymi
  • wina młode przed starszymi
  • wina wytrawne przed słodkimi
  • wina lekkie przed cięższymi

Ale  jak przy większości reguł, są też wyjątki. Najważniejsze to jednak kierowanie się własnym gustem i zdrowym rozsądkiem. Wtedy każde przyjęcie będzie udane.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej