20 grudnia 2016

Jeśli Twoim postanowieniem noworocznym są podróże po winiarskich stolicach świata, na Twojej liście nie może zabraknąć miejsca kultowego dla winiarzy: francuskiego Chablis.

Burgundia to kraina historyczna we Francji, niegdyś najbogatsze księstwo tego kraju. Znana była z produkcji wina już w czasach przedchrześcijańskich. To jeden z najbardziej zróżnicowanych i niejednorodnych regionów uprawy winorośli we Francji i na świecie. Składa się z ponad 100 apelacji, których powierzchnia uprawy winorośli wynosi ok. 30 tys. ha, położonych od północy na południe przez teren ponad 140 km.

Na winiarską Burgundię składają się: Côte-d’Or najbogatszy region i serce tej krainy; dalej na południe rozciągają się Côte de Chalonnaise oraz kraina win białych Mâconnais. Jeszcze niżej na mapie Burgundii znajduje się Beaujolais, które od pozostałej części krainy najbardziej różni się pod względem stylu, gleby i odmiany winorośli. 140 km na północny-zachód od stolicy Burgundii - Beaune znajdujemy ojczyznę chardonnay - Chablis.

Chablis do drugiej połowy XIX wieku było potężnym regionem winiarskim zaopatrującym w wino oddalony o 180 km Paryż. Region ten zyskał przywilej dzięki rzekom, które wpadały do Sekwany i  po których podróżowały wypełnione winem barki. Chablis miało ponad 40 tys. hektarów winnic, czyli zdecydowanie więcej niż cała dzisiejsza Burgundia i prawie 10 razy tyle, co dzisiejsze Chablis. Upadek regionu spowodowały dwa czynniki. Pierwszy to atak filoksery, a drugi to kolej żelazna, która ominęła winnice nad rzeką Yonne, co spowodowało, że Chablis stało się jednym z najuboższych regionów we Francji. Powrót do świetności rozpoczął się w drugiej połowie XX w. A powód sukcesu był bardzo prosty - w Chablis produkuje się jedne z najlepszych win na świecie, których nigdzie indziej nie da się skopiować. Chłodny klimat, wapienne gleby w połączeniu z odmianą chardonnay dają nieosiągalne dla innych regionów rezultaty. Powstają tu kamienne, mineralne, twarde, ale bardzo harmonijne wina. Kluczem do sukcesu jest wapienno-ilasta gleba, w której odnaleźć można prehistoryczne muszle ostryg (to najlepiej pokazuje, że Chablis i ostrygi od zawsze idą w parze). Obecnie w tym regionie uprawia się tylko wytrzymałą odmianę chardonnay, która nazywana jest tu również beaunois – winorośl z Beaune.

Od 2006 roku apelacja Chablis została powiększona do ok 5 tys. hektarów upraw. Są one sklasyfikowane w czterostopniowej skali. AC Petit Chablis (ponad 1000 ha) to najświeższe i najprostsze Chablis z działek na obrzeżach tego regionu. Korpus tworzą wina AC Chablis (ok. 3000 ha). Są to wina bardziej mineralne i pełniejsze od swoich młodszych braci, często też leżakowane w dębowych beczkach. Najlepszy stosunek jakości do ceny proponują wina premier cru (750 ha). Prawo do tej nazwy posiada 79 działek. Koroną regionu jest 7 działek sklasyfikowanych jako grand cru ( 100 ha). Są to Bourges, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos i Blanchot. Grand cru i kilka najlepszych premier cru są to intensywne w smaku, mocne i długotrwałe wina. Po dziesięciu latach rozwijają wyjątkową, kwasową, mineralną nutę.

Wina z Chablis dzięki niepowtarzalnym warunkom geologicznym i pogodowym są bardzo różne od swoich braci z południa. W Mâcon powstają wina krzepkie i dość ekstraktywne, a w Côte de Beaune chardonnay daje nam wina królewskie, kwasowe, długowieczne, ale i finezyjne.

Mimo swoich ogromnych zalet Chablis grand cru nie są tak popularne wśród dystrybutorów najlepszych win jak te z Côte de Beaune przez co nie osiągają tak niebotycznych cen i co pozwala praktycznie każdemu spróbować najlepszych win z Chablis.

Przy wyborze butelki oprócz bardzo pomocnej czterostopniowej klasyfikacji ważną rolę odgrywają roczniki wina, a także producenci. Warto znać kilku czołowych producentów, wśród których są: Joseph Drouhin, Louis Jadot, Moreau & Fils, Raveneau, Dauvissat, którzy nawet w słabszych latach produkują świetne wina. Często zdarza się, że wina od znanych producentów z niższej kategorii są lepsze od win z mniej docenianych winnic kategorii wyższej.

To co tworzy niepowtarzalne wina, czyli klimat stanowi też główne zagrożenie. Wiosenne przymrozki w czasie pączkowania winorośli spędzają sen z powiek winiarzom. Wiosną można ujrzeć płonące stoki w Chablis. Poprzez rozpalanie ognisk między rzędami winorośli winiarze próbują bronić pędy winogron przed zamarznięciem.

Chablis dzięki swojemu mineralnemu i twardemu charakterowi świetnie łączy się z jedzeniem. Najbardziej naturalnym połączeniem dla tego wina są ostrygi i ryby.

Autor: Jan Mierzwiak, Doradca Centrum Wina, Kierownik sklepu w CH Reduta

Bibliografia: H. Johnson, J. Robinson (1971/2008) Wielki atlas świata win.

Zdjęcia: © Copyriht by Agnieszka Wyszomirska, My style shots

Więcej zdjęć z Burgundii na blogu: https://mystyleshots.com/2016/09/11/burgundy-10-chablis/

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej