6 czerwca 2016

Centrum Wina wprowadziło oznaczenie win wegańskich. Na wyselekcjonowanych winach pojawiły się specjalne naklejki z napisem „wino wege”.

- To, że wino produkowane jest z winogron nie oznacza, że jest wegańskie. Kryterium oceny stanowi obecność produktów odzwierzęcych, używanych podczas produkcji np. do klarowania wina - mówi Malwina Migdał, Młodszy Specjalista Ds. Wsparcia Sprzedaży Detalicznej w Centrum Wina, odpowiedzialna za projekt oznaczenia win wegańskich, prywatnie weganka od trzech lat. Przypomina, że weganizm wyklucza z diety wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby i owoce morza oraz jajka, mleko, sery czy masło. Wina wegańskie to więc wina, przy produkcji których nie mogą być stosowane produkty odzwierzęce, np. żelatyna, karuk czy białko, nawet jeśli składniki te są potem całkowicie usunięte z wina. 

Win wegańskich nie można też mylić z ekologicznymi i bio. Wielu winiarzy do uprawy winorośli używa substancji pochodzenia zwierzęcego, które są uznawane jako naturalne. W konsekwencji wyklucza to je z kategorii wegańskich.

- Coraz więcej osób poszukuje szczegółowych informacji o pochodzeniu produktów, procesie produkcji, a także oznaczeń typu „vegan friendly”. Wychodzimy naprzeciw ich oczekiwaniom, wpisując się w ogólnoświatowy trend - dodaje Malwina Migdał. 

W smaku wina wegańskie nie różnią się od innych. Dowolnie można je też łączyć z daniami. Zainspirowani wegańskim stylem wybraliśmy kilka takich zestawień:

  • świeża sałata z kawałkami soczystego melona, prażonymi płatkami migdałów, oliwą i świeżo zmielonym pieprzem oraz białe, wytrawne wino o orzeźwiających akcentach świeżych owoców z np. Pares Balta Blanc de Pacs  
  • zapiekanka ziemniaczana z jabłkami z winem chardonnay na przykład z francuskim Gayda Cépage o aromatach białych owoców
  • albo coś bardziej wyrazistego - panang z tofu, ryżem, mlekiem kokosowym, kolendrą, kuminem i trawą cytrynową, a do tego owocowo-kwiatowy pinot gris z Alzacji, czyli np. Hugel Tradition

Więcej ostrożności trzeba zachować łącząc wegańskie potrawy z winami czerwonymi, najczęściej zestawianymi z mięsem. Są jednak takie składniki roślinne, które równie dobrze komponują się z czerwonym winem i nie będą przez nie przytłumione. Są to: fasola, grzyby, ryż, różnego rodzaju kasze, orzechy, duszone lub pieczone pomidory, odpowiednio doprawione tofu lub tempeh.

Oto nasze inspiracje, 100% wegańskie:

  • risotto na bulionie warzywnym, z borowikami, oliwą z oliwek, i sosem z czerwonego wina oraz włoskie, pełne owocowych aromatów i przypraw Serego Alighieri Possessioni 
  • zapiekanka z kaszy gryczanej, pieczarek i pomidorów oraz bardzo uniwersalne chianti np. Castellani o aromacie czerwonych owoców i fiołków
  • sycąca i nieco ostrzejsza przekąska - wegańskie tacos wypełnione czarną fasolą, grillowaną papryką, cebulą, doprawione chili oraz czosnkiem, a do tego francuskie łagodne wino Flying Solo Grenache Syrah, które dobrze odnajduje się przy tak aromatycznych potrawach
  • burgery, które zamiast wołowiny zawierają ciecierzycę oraz grillowanego bakłażana i karmelizowaną cebulę oraz hiszpańskie tempranillo o aromacie malin, truskawek i wiśni, jak np. Dolfos.

Zobacz listę win wegańskich dostępnych w Centrum Wina, a w sklepach szukaj naszych wegańskich oznaczeń. 

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej