29 sierpnia 2014

W Polsce zawód sommeliera nie jest jeszcze tak popularny, jak w krajach zachodnich. Coraz bardziej jednak zaczynamy doganiać Zachód w tej kwestii. Kim jest sommelier? Potocznie to człowiek od wina. W restauracji, czy w hotelu poleca on odpowiedni trunek do jedzenia. To jednak bardzo uproszczona definicja, często wiedza takiej osoby znacznie wychodzi poza obszar winny. Umiejętność łączenia wina z jedzeniem to tylko jedna z jego kompetencji, ale jakże ważnych. Sommelier powinien umieć zaspokoić nawet najbardziej wyszukane gusta kulinarne, a serwis gości często jest skomplikowanym zadaniem. Nie polega bowiem tylko na otwarciu wina, na cały proces składa się kilka czynności, m.in.: dobieranie wina do całego posiłku, a zatem również do kawy i herbaty, czy nawet uwzględniając fakt, że ktoś pali cygara. 

Sommelier to jednak nie tylko dobieranie win do potraw. W danym lokalu to właśnie on zarządza winem i to on rozpoczyna współpracę z importerem lub dystrybutorem. Dobiera odpowiednie trunki do karty win, ustala ceny i dopracowuje alokację na swój lokal oraz dba o terminowość dostaw.

Ilość wiedzy, jaką musi przyswoić sommelier, czyni ten zawód nie tak dostępnym dla wszystkich, ale patrząc na mapy gastronomii, zwiększa się liczba miejsc, w których można liczyć na serwowanie win przez profesjonalistów. Te wszystkie aspekty sprawiają, że ta stosunkowo dyscyplina, bo wpisana na tzw. listę broszur standardów kompetencji zawodowych 30 września 2013 roku, zaczyna się coraz bardziej rozwijać i zapisywać w świadomości ludzi jako oficjalny zawód uznawany w Polsce.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej