15 maja 2015

Wiosna to domena lekkich dań koniecznie z zielonymi dodatkami. Po długiej, szarej zimie gwarantują dużą porcję świeżości i co ważniejsze – poprawiają nastrój. „Zielona kuchnia” jest dowodem na to, że zdrowe jedzenie może być smaczne, a do tego lekkie i korzystne dla figury. Do listy zalet dodajmy jeszcze, że potrawy złożone z zielonych składników świetnie komponują się z winem. W końcu nawet w winiarskim świecie istnieje określenie „wino zielone”, którym oznacza się portugalskie vinho verde. Przedstawiamy nasze wiosenne typy produktów z propozycjami win i życzymy smacznego!

Lubicie szparagi? Jeszcze tylko przez dwa miesiące możemy cieszyć się ich smakiem.

Świeże szparagi dostępne są tylko wiosną. Swoją popularność zawdzięczają zarówno walorom smakowym, jak i odżywczym - bo to długa lista witam i składników mineralnych, a do tego uważane są za afrodyzjaki. Szparagi można jeść praktycznie w każdej postaci: popularne są zarówno gotowane, zapiekane jak i grillowane, z dodatkami np. owinięte dojrzewającą szynką czy polane masłem i bułką tartą lub po prostu bez żadnych składników. Warzywa te kochają towarzystwo białego wina, najlepiej o mineralnym charakterze i z wyraźną kwasowością, jak na przykład nowozelandzkie sauvignon blanc lub francuski riesling.

Nasze propozycje:
Kim Crawford Sauvignon Blanc Marlborough, Nowa Zelandia
Hugel Riesling A.O.C. Alsace, Francja

Wiosną dbasz o sylwetkę? Jedz brokuły!

Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, dlatego każdy, kto jest na diecie powinien zaprzyjaźnić się z brokułami. Jak każde zielone warzywo, są zdrowe i smaczne. Można je przyrządzać w dowolny sposób: nadają się do sałatek, jako dodatek do obiadu. Popularne są z nich zupy typu krem. Ale wiosną stawiamy na lekkość, dlatego my podpowiadamy przekąski, w których brokuły znakomicie się odnajdują. Wystarczy dodać do nich np. czosnek, fetę, kukurydzę i nie zapomnieć o winie. Doskonale pasuje białe, lekkie o zdecydowanie owocowym charakterze jak np. nowoświatowy viognier, ale warto też poeksperymentować z czerwonym, np. hiszpańskim tempranillo o aromatach czerwonych owoców.

Nasze porpozycje:
Gnarly Head Viognier California, USA
Conde De Valdemar Tempranillo Rioja, Hiszpania

Na stres wybierz awokado

Czy wiesz, że awokado potrafi zredukować ciągłe zmęczenie i stres? Ten owoc w kształcie gruszki korzystnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i nawet na wygląd! Poza tym poprawia smak każdej potrawy. Awokado to świetny składnik sałatek. Ponieważ jest gęste i tłuste, wino powinno być raczej wytrawne, świeże, z dużą kwasowością. Włoskie, musujące prosecco to idealna propozycja, która świetnie zrównoważy smak awokado i zadziała orzeźwiająco.

Nasze propozycje:
Bepin de Eto Prosecco Spumante Brut Veneto, Włochy
Prosecco Treviso Extra Dry "Scudo Argento" Ca'Val DOC Veneto, Włochy

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej