27 października 2016

Składniki

  • 300 ml Pliska Honey
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 100 gram czekolady
  • 600 ml mleka
  • 200 ml śmietanki deserowej
  • 3 duże łyżki miodu

Składniki te wystarczą na przygotowanie ośmiu aromatycznych porcji drinka

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy 2 laski cynamonu, pokrojoną laskę wanilii oraz 5 goździków. Podgrzewamy do zagotowania. Na parze rozpuszczamy 100 gram czekolady. Oddzielamy 4 żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę. Do żółtek dodajemy 3 duże łyżki miodu, łyżeczkę startej gałki muszkatołowej oraz 2 łyżeczki kakao i miksujemy. Do przecedzonego gorącego mleka dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz zmiksowaną masę z żółtek i kakao. Całość mieszamy i dodajemy 300 ml Pliska Honey oraz 200 ml śmietanki deserowej ciągle mieszając. Na końcu dodajemy ubite białka i energicznie mieszamy. Rozlewamy do kubków, dekorujemy startą gałką muszkatołową i posypką z kakao.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej