28 października 2016

Składniki

  • 50 ml Pliska XO

  • 20 ml syropu z zielonej herbaty

  • 8 liści mięty

  • 2 krople Angostury bitters

  • kruszony lód

Syrop z zielonej herbaty

Zaparzamy 100 ml zielonej herbaty. Przelewamy herbatę do rondelka i dodajemy 200 gram cukru. Na wolnym ogniu mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Przechowywany w lodówce syrop może być używany przez około 2 tygodnie.


Przygotowanie

Do metalowego kubka lub szklanki wrzucamy liście mięty i dodajemy syrop z zielonej herbaty. Delikatnie ugniatamy łyżką (UWAGA - zbyt mocno ugniatana mięta wypuści gorycz ze swoich liści). Dodajemy 2 krople Angostury bitters. Uzupełniamy naczynie kruszonym lodem i dodajemy Pliska XO. Energicznie mieszamy zawartość łyżką. Dodajemy kruszony lód. Dekorujemy gałązkami mięty posypanej cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej