22 października 2015

23 października to międzynarodowe święto szampana. Jego idea narodziła się na portalach społecznościowych. Co warto wiedzieć o najbardziej znanym winie musującym na świecie? Czym wznieść toast?

Już od sześciu lat media społecznościowe zrzeszają fanów szampana z całego świata. Do akcji przyłączyć może się każdy. Nie potrzebne są zapisy ani specjalne przywileje. Wystarczy lampka szampana i dobry humor, a jeśli podzielicie się swoim zdjęciem lub filmikiem w Internecie z obowiązkowym znacznikiem #ChampagneDay dołączycie do coraz większego grona wielbicieli tego alkoholu.

Szampan to najbardziej znane wino musujące na świecie

Choć w potocznym języku określa się tak wszystkie rodzaje bąbelków, oryginalny szampan musi spełniać kilka warunków, by się tak nazywać. Oto kilka faktów przemawiających za tym, że warto czasem po niego sięgać.

  • Szampana nie da się podrobić. Nazwa od 1911 roku jest zastrzeżona wyłącznie dla win z północnej części Francji - Szampanii i tylko tam może powstać
  • Występuje w dwóch kolorach: białym i różowym, a do jego produkcji dopuszczone są trzy odmiany: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, z czego tylko ta pierwsza jest biała
  • Francuzi uwielbiają wszystko regulować, przy produkcji szampana określona jest nawet gęstość uprawy winorośli
  • Niedosładzany szampan to rzadkość. Chłodny klimat w którym powstaje, daje wina o dużej kwasowości, stąd praktykuje się dosładzanie czyli dosage. Od poziomu cukru zależy, czy na etykiecie zobaczymy brut czy sec
  • W przypadku szampana dopuszczony jest tylko ręczny zbiór winogron. Jeśli sok z ciemnych owoców zetknie się ze skórką nie powstanie jasne wino, dlatego tak ważne jest delikatne obchodzenie się z gronami
  • W przeciwieństwie do popularnych napojów gazowanych, szampana nie nasyca się sztucznie dwutlenkiem węgla, bąbelki powstają w nim naturalnie, podczas fermentacji w butelce. Są dzięki temu bardziej szlachetne, choć potrafią zaskoczyć ogromną siłą przy otwieraniu butelki. Ciśnienie, które temu towarzyszy sięga sześciu atmosfer
  • Jeszcze 200 lat temu szampana piło się z mało atrakcyjnym osadem, który powodował, że wino jest mętne. Dziś ten osad się usuwa, a szampan ma czysty, klarowny wygląd
  • Niektóre domy szampańskie zachowały tradycję ręcznego przekręcania butelek, w celu przesuwania się osadu ku szyjce, by ostatecznie się go pozbyć. Wówczas dba o to jedna osoba, codziennie przekręcając każdą butelkę, dokładnie o 45 stopni
  • Najczęściej szampana rozróżnia się ze względu na smak. Warto znać ten podział, by nie kupować najbardziej wytrawnego wina, jeśli lubi się słodkie: brut zero, brut nature, brut sauvage - najbardziej wytrawne wina, w ogóle się ich nie dosładza; extra-brut - również bardzo wytrawne, ale z małą ilością cukru; brut - to określenie na wina wytrawne lub czasem półwytrawne; extra-dry - to półwytrawne wino; dry lub sec - to oznaczenie na granicy półwytrawnego i półsłodkiego; demi-sec - jest półsłodkim winem; doux - to najbardziej słodki szampan.

Czym wznieść toast w Dzień Szampana?

Centrum Wina poleca

  • swój sztandarowy produkt Champagne Jean de La Fontaine o wyważonym smaku i aromatach jabłek oraz cytrusów
  • różowego Nicolas Feuillatte Rose Brut pachnącego czerwonymi owocami: jeżynami, malinami, czerwonymi porzeczkami i truskawkami
  • najlepiej sprzedającego się szampana we Francji - Nicolas Feuillatte Brut Reserve pełnego kwiatowych aromatów z nutami owoców, migdałów i orzechów.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej