20 kwietnia 2016

Prawdopodobnie znasz już sauvignon blanc. To drugie najpopularniejsze na świecie białe wino, zaraz po chardonnay, choć o wiele bardziej charakterystyczne. Być może dlatego smak i aromat tej odmiany nawet podczas degustacji w ciemno, bez problemu rozpozna każdy, nie tylko sommelier. 24 kwietnia obchodzimy Dzień Sauvignon Blanc!

Czy wiesz, że...

  • mimo, że ta popularna, biała odmiana kojarzy się głównie z Nową Zelandią, narodziła się we Francji. Szczep powstał w Dolinie Loary mniej więcej w XVII wieku, ale prawdziwą, światową karierę zrobił na drugim końcu kuli ziemskiej, w Marlborough i to zaledwie w 40 lat!
  • Sancerre i Pouilly-Fume to także sauvignon blanc. Mimo, że to nazwy francuskich regionów usytuowanych po dwóch stronach rzeki Loary, nieformalnie oznaczają również wina wytworzone z odmiany sauvignon blanc
  • rodzicami sauvignon blanc są chenin blanc i traminer. Z kolei sauvignon blanc w połączeniu z cabernet franc stworzyło popularną czerwoną odmianę - cabernet sauvignon
  • trudno spotkać nowozelandzkie sauvignon blanc zamknięte korkiem. Aż 90% win z Nowej Zelandii posiada zakrętki
  • obok owocowych aromatów takich jak: cytrusy, agrest i zielone jabłka, sauvignon blanc charakteryzują również nietypowe, jak świeżo skoszona trawa czy zapach pokrzywy
  • sauvignon blanc w Kalifornii występuje czasem jako fume blanc. Nazwę wprowadził w 1968 roku Robert Mondavi dla win beczkowanych z tej odmiany i nawiązuje ona do francuskiego Pouilly – Fume.

Sauvignon Blanc w liczbach

  • 85 000 - tyle hektarów na całym świecie zajmują uprawy sauvignon blanc
  • 1973 - to rok, w którym posadzono pierwsze krzewy sauvignon blanc w Nowej Zelandii
  • Nr 1 – to miejsce na podium dla Francji za największą wielkość upraw sauvignon blanc. Winnice zajmują tam prawie dwa razy większy obszar niż w popularniejszej Nowej Zelandii
  • 8-10°C - to najlepsza temperatura dla sauvignon blanc, w której zaleca się podawać to wino
  • 24 kwietnia - to dzień, w którym sauvignon blanc ma swoje święto. Idea #SauvBlanc, bo pod takim hasłem celebruje się ten dzień, wywodzi się z Nowej Zelandii - drugiej ojczyzny tej odmiany.

Sauvignon Blanc, które trzeba znać

  • Kim Crawford - bo to najbardziej książkowy przykład sauvignon blanc. Wino pochodzi z modnej dla niego Nowej Zelandii i najpopularniejszego tam regionu Marlborough. Ma w sobie świeżość, cytrusy i świeżo skoszoną trawę – tak charakterystyczne dla profilu tego wina
  • Pascal Jolivet AOC Sancerre - bo region, z którego pochodzi to najlepszy francuski synonim sauvignon blanc. Poza standardowymi aromatami dla tego szczepu, w winie można doszukać się tak oryginalnych smaczków jak szparagi. Jest zdecydowanie bardziej orzeźwiające niż sauvignon blanc z Nowego Świata
  • La Spinetta Laghe Bianco - bo to włoski powiew świeżości, wśród najbardziej znanych francuskich i nowozelandzkich sauvignon blanc. Rocznie wytwarza się mało, bo zaledwie 3 000 butelek tego wina, co dodaje mu kilka punktów do i tak już wyjątkowego charakteru. Podobnie jak Kim Crawford ma aromat siana, ale też ziół i skórki cytryny.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej