3 listopada 2014

Tradycja i innowacja w produkcji wina były motywami przewodnimi konferencji prasowej „Rodzinne imperium Antinori. 600 lat doświadczenia w produkcji wina”, która odbyła się 24 października 2014 w Duchnicka Wine&Food w Warszawie. Spotkanie zorganizowała AMBRA S.A., wyłączny dystrybutor marki Antinori w Polsce, a gościem specjalnym była Allegra Antinori - przedstawicielka najmłodszego z 26 pokoleń włoskich winemakerów. Jej wizyta zbiegła się z 15. urodzinami Centrum Wina - stworzonej przez AMBRA S.A. najważniejszej polskiej marki na rynku wina.

Wina Antinori

Spotkania poświęcone produkcji wina i poszczególnym markom z portfolio Centrum Wina, należącego do spółki AMBRA S.A., to już tradycja, która na stałe wpisała się do kalendarza ekspertów tematyki winiarskiej. Tym razem AMBRA S.A. gościła przedstawicielkę rodzinnego imperium winiarskiego - Allegrę Antinori, jedną z trzech sióstr Antinori, które wraz z ojcem, Piero Antinori, prowadzą firmę we Florencji.

- Dziś konfrontujemy dwie perspektywy patrzenia na historię rynku wina. Z jednej strony Centrum Wina świętuje 15-lecie, co dla tak młodej gospodarki jak polska jest niewątpliwie dużym osiągnięciem. I z tej okazji gościmy w Polsce przedstawiciela winiarskiej rodziny, której tradycja sięga ponad 600 lat wstecz! To wręcz niewyobrażalne - podkreślał Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A.

Winnice Antinori zajmują 1 400 hektarów, a najbardziej znane posiadłości firmy leżą w regionach Chianti Classico, Bolgheri, Montalcino, Orivieto, Montepulciano. Wina Antinori łączą w sobie rozwijaną przez pokolenia intuicję enologiczną, charakter terroirs przystosowanych do produkcji wysokojakościowych win oraz najnowocześniejsze metody produkcji.

- Rodzina Antinori to prawdziwi geniusze wytwarzania wina. Można powiedzieć, że ich dążenie do doskonałości trwało 600 lat, a my możemy być świadkami efektów tej wielowiekowej pracy. Niezmiernie się cieszę, że nasza firma ma zaszczyt być dystrybutorem marki Antinori - mówił Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A.

Goście spotkania, które poprowadzili znani sommelierzy Wiesław Wysokiński i Tomasz Kolecki-Majewicz mieli okazję zapoznać się z fascynującą historią tworzonej od 26 pokoleń włoskiej marki wykwintnych win, które powstają w idyllicznej scenerii winnic i gajów oliwnych Toskanii oraz Umbrii. Allegra Antinori opowiadała o początkach firmy, które sięgają XIV wieku, o pasji do tworzenia wina, a także zarządzaniu rodzinnym imperium.

- Włoskie wina są winami do jedzenia, to wynika z naszej kultury - zaznaczała Allegra Antinori. Rzeczywiście idealnie komponują się z potrawami. Mają swój styl, dobrą kwasowość, piękny owoc. Tu beczka nie jest najważniejsza - przyznali sommelierzy.

Szczególne zainteresowanie gości wzbudziły innowacje, wprowadzane przez markę Antinori w dziedzinie kompozycji szczepów, metod uprawy, położenia winnic oraz metod fermentacji.

- Wina Antinori cechuje niezwykła różnorodność. Są wśród nich zarówno perełki w stylu klasycznym, jak i wina pełne innowacji - podsumował Wiesław Wysokiński. Po ponad dwugodzinnym spotkaniu, podobnie jak inni goście, nie krył swojej fascynacji filozofią win Antinori. - Rodzinne imperium przejmuje kontrolę nad nowymi winnicami, ale, co ciekawe, zostawia ich etykiety. Inwestuje w Chile, Kalifornii, w okolicach Washington. Ma ponad 600 lat tradycji, ale w zespole przeważają ludzie bardzo młodzi. Antinori stawiają na młodość, innowacje, rozwój. Stale eksperymentują i podnoszą jakość win, inwestując w proces produkcji. Choć produkują jedne z najlepszych win na świecie, jednocześnie pokazują, że można też zrobić wino stołowe regionalne idealnej jakości. A wszystko dla radości, jaką daje wino, zwłaszcza spożywane w towarzystwie włoskich potraw. 

Antinori należy do grona 19 prestiżowych dostawców z całego świata, produkujących znakomite wina, którzy współpracują z Centrum Wina od samego początku.

- Zaufanie, jakim obdarza nas rodzina Antinori, i entuzjazm do kontynuowania współpracy są dla nas niezwykle istotne. O wina Antinori zabiega cały winiarski świat. Są wyjątkowe i limitowane. Popyt na te najlepsze przewyższa produkcję. Dzięki naszej wieloletniej współpracy, możemy się nimi cieszyć w Polsce co roku, mimo że wielu innych dystrybutorów, np. z Chin, chętnie przejęłoby nasze dostawy - opowiadał Wiesław Wysokiński. - Centrum Wina od zawsze stawia na jakość, wybierając do swojego portfolio te marki, które gwarantują niepowtarzalne doznania smakowe naszym klientom. W przypadku win Antinori nie było najmniejszych wątpliwości, że to strzał w dziesiątkę. Dziś nazwisko Antinori to synonim najlepszego włoskiego, toskańskiego wina.

Wizyta Allegry Antinori w Polsce była dla mnie wydarzeniem szczególnym. I muszę przyznać, że jej imię doskonale oddaje pełną temperamentu i siły osobowość.

Tomasz Kolecki–Majewicz, jeden z sommelierów prowadzących spotkanie
Allegra Antinori i Robert Ogór
Urodzinowy tort Centrum Wina

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej