10 marca 2016

Gratulujemy Szefom kuchni wyróżnionym w Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2016". W tegorocznej edycji znalazły się 52 polskie restauracje. Jesteśmy dumni, że z 24 z nich mamy zaszczyt na co dzień współpracować.

- Źle dobrane wino może zrujnować smak najlepszej potrawy. Codzienna współpraca Szefa kuchni i sommeliera jest konieczna dla utrzymania najwyższej jakości restauracji - podkreśla Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina. - Wyeliminowanie stereotypowego myślenia, że sala i kuchnia to dwa rywalizujące ze sobą światy, daje niesamowite efekty. Dlatego proces doboru win do menu traktujemy z najwyższą starannością. Wyjątkowo też cenimy sobie szkolenia, degustacje i cross treningi, w których biorą udział najlepsi polscy Szefowie kuchni. To dla nas zawsze wielkie wyzwanie i duży zastrzyk adrenaliny.

Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina przyznaje, że zawsze z niecierpliwością czeka na nowe wydanie Czerwonego Przewodnika.

„Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe" jest dużym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela.

W przewodniku „Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

  • Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
  • Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
  • Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych.

Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe" pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.”*

*Materiał ze strony www.michelin.pl

Chcesz wiedzieć więcej

Spis polskich restauracji z Czerwonego Przewodnika Michelin znajdziesz tu

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej