17 listopada 2016

Od 31 lat „młode wino” hucznie otwierane jest w trzeci czwartek listopada. - Zeszłoroczne było bardzo owocowe, w tym roku owocowość zbalansowana jest z kwasowością - ocenia Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina.

- W tegorocznym Beaujolais Nouveau czuć wyraźnie zrównoważony owoc, kwasowość i świeżą taninę - podkreśla Wiesław Wysokiński. - Muszę przyznać, że to wino, które w 100% spełnia oczekiwania wobec klasycznego Beaujolais Nouveau. Odzwierciedla też tegoroczną pogodę. Było przecież sporo opadów, a na koniec trochę więcej słońca, co doskonale zrównoważyło rześką kwasowość wina. Smakuje mi! - dodaje.

Kilka słów o Beaujolais Nouveau

- to pierwsze wino, które co roku od 31 lat hucznie otwierane jest w trzeci czwartek listopada

- początkowo wydarzenie było nazywane „Świętem Winnej Łodygi”

- wino Beaujolais Nouveau powstaje w Burgundii ze szczepu Gamay

- istnieje również biała wersja tego wina z Chardonnay

- najbardziej charakterystyczne dla Beaujolais Nouveau nuty smakowo-zapachowe to: banany, maliny i wiśnie z wyraźnie zaznaczoną kwasowością

- pije się je wyłącznie młode! Dlatego smakiem wina można się cieszyć przez pół roku od zabutelkowania

- aby wydobyć z wina jego oryginalny, rześki charakter należy je schłodzić do 14°C

- polecamy Beaujolais Nouveau w towarzystwie lekkich przystawek, takich jak: sery, kanapki, pasztety i wędliny. Śmiało można je pić również bez jedzenia

Beaujolais Nouveau z winnicy Joseph Drouhin jest dostępne w sieci sklepów Centrum Wina.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej