8 grudnia 2014

Nie ma nic przyjemniejszego niż samodzielnie upieczony chleb. (...) A gdy nasz chleb będzie gotowy, warto otworzyć butelkę dobrego wina i cieszyć się sprawdzonym połączeniem smaków”  - przekonuje w grudniowym numerze magazyn „Voyage”.

Wspólnie z Centrum Wina magazyn podróżniczy „Voyage” przygotował niezwykły przewodnik po świecie chleba i wina.

„Czas podjąć wyzwanie: wystarczy trochę wytrwałości i odrobina zakwasu!” - zachęcają autorzy przepisów i wypieków. Proponują m.in. Fougasse - płaski chleb w kształcie liścia, sprowadzony do Prowansji przez starożytnych Rzymian oraz kultowe amerykańskie bajgle - przywiezione do USA Przez polskich Żydów dziś są wizytówką Nowego Jorku.

„Ludzie równie długo posilali się wypiekami, jak zbierali winogrona, tłoczyli z nich sok, cierpliwie czekali, by w końcu napełnić szklanki wyjątkowym trunkiem. Do każdego pieczywa da się dobrać odpowiednie wino” - czytamy.

Zapachniało nam świeżo upieczonym chlebem!

Polecamy grudniowy numer „Voyage” z lampką wina z sieci sklepów specjalistycznych Centrum Wina (partnerem tekstu).

Wersję elektroniczną przepisów wraz z wyborem win znajdziesz na http://www.voyage.pl/swiat/4767/o-chlebie-i-winie

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej