18 września 2017

O tytuł Mistrza Cydru 2017 rywalizowały 23 cydry. Liczył się smak, styl oraz niepowtarzalny charakter. Pierwszą nagrodę zdobył Mateusz Bątorek i Mariusz Ziółkowski za CYDR DOMOWY WYTRAWNY 2016. - Ten konkurs ma szansę stać się zalążkiem szerokiego ruchu cydrowego - podkreślają jurorzy.

Konkurs na domowy cydr MISTRZ CYDRU 2017 - organizowany przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, pod patronatem portalu Winicjatywa.pl - odbył się w sobotę 16 września w Lublinie w ramach Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Była to pierwsza edycja konkursu. 

- Do udziału zaprosiliśmy wszystkich cydrowników amatorów oraz producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. Warunkiem było zgłoszenie cydru z polskich jabłek, który nie jest w sprzedaży - mówi Tomasz Solis, Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

23 konkursowe cydry oceniało sześcioosobowe jury w składzie: prezes spółki Cydrownia JRBB Monika Bierwagen (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), główny technolog AMBRA Artur Dubaj (Cydr Lubelski), wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis, Bartosz Wilczyński z Winicjatywy, dr Agata Czyżowska z Politechniki Łódzkiej i dr hab. Agnieszka Nowak z Politechniki Łódzkiej.

- Na rywalizację o tytuł Mistrza Cydru 2017 możemy spojrzeć z kilku perspektyw. Przy tej okazji domowi wytwórcy mają dużą szansę odkryć sposoby naturalnego wytwarzania cydrów oraz ich bogactwo i różnorodność. Konkurs jest niewątpliwie okazją do zweryfikowania swoich umiejętności poprzez poddanie cydrów domowych pod ocenę jury. Może on stanowić jednocześnie zachętę do dalszego rozwoju i podnoszenia umiejętności cydrowniczych - komentuje Tomasz Piotrowski z Winicjatywa.pl, który obserwował konkurs. - Ten i inne podobne konkursy dla cydrowników domowych mają szansę stać się zalążkiem szerokiego ruchu cydrowego, podobnego do ruchu piwowarów domowych, który doprowadził do rewolucji w piwowarstwie wnosząc nową jakość, nowe doznania i podnosząc świadomość konsumencką.

Ten i inne podobne konkursy dla cydrowników domowych mają szansę stać się zalążkiem szerokiego ruchu cydrowego, podobnego do ruchu piwowarów domowych, który doprowadził do rewolucji w piwowarstwie wnosząc nową jakość, nowe doznania...

Tomasz Piotrowski z Winicjatywa.pl

Zgłoszone cydry jurorzy oceniali podczas degustacji w ciemno. Zgodnie z regulaminem wzięli pod uwagę m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak. Tytuł Mistrza Cydru 2017 zdobyli Mateusz Bątorek i Mariusz Ziółkowski za CYDR DOMOWY WYTRAWNY 2016. Drugie miejsce zajął Michał Oleksiński za OPOCZKĘ NIEZNANĄ. Ex aequo na trzecim miejscu znaleźli się: Waldemar Cybulak CZAR CZERNIEJOWA 2015 oraz Michał Oleksiński tym razem cydr OPOCZKA CESARZ.

- Wygrały w konkursie cydry stworzone z wyczuwalną dbałością o cały proces wytwarzania, w oparciu o długą naturalną fermentację, ze starannie wyselekcjonowanych odmian jabłek, cydry wytrawne pełne jabłkowej kwintesencji, o wyczuwalnej strukturze taninowej. Zwycięski cydr Mateusza Bątorka i Marcina Ziółkowskiego mógłby spokojnie znaleźć swoje miejsce na rynku - ocenia Bartosz Wilczyński, członek jury z Winicjatywa.pl.

Zdobywcy nagród otrzymują: 1 650 zł (I miejsce), 1 100 zł (II miejsce) i po 550 zł (III miejsca) oraz zaproszenie na warsztaty we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.

- Wierzymy, że za kilka lat konkurs Mistrz Cydru będzie tak popularny jak konkursy piw domowych. Już dziś zapraszamy do udziału w kolejnej edycji - zachęca wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis.

Zobacz galerię zdjęć z konkursu

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej