26 października 2015

Dynia i wino potrafią stworzyć dobraną parę. To doskonała wiadomość dla tych, którzy już planują halloween party. Z dyni zrobisz efektowne lampiony i przekąski do wina. A skoro zwyczaj jest amerykański, to i wina warto wybrać z USA.

Pozostały po lampionach miąższ z dyni możesz wykorzystać np. do zupy typu krem z dodatkiem imbiru. Takie rozgrzewające danie zrównoważysz orzeźwiającym winem o smaku gruszek. Dlatego postaw na wytrawne chardonnay z Kalifornii, np. Woodhaven Chardonnay California.

Brzoskwinie, nektarynki i odrobina naturalnej słodyczy wina Gnarly Head Viognier świetnie skomponują się ze słodką dynią. Zrób z niej dyniowe gnocchi, a ze skórek dekoracje na stół. Goście będą pod wrażeniem.

Masz mało czasu przed imprezą i potrzebujesz szybkiej, prostej przekąski? Pokrój dynię w cienkie paski, posyp ziołami i wstaw do piekarnika. Gotowe w kilka minut! Zanim przyjdą goście znajdziesz jeszcze trochę czasu, żeby otworzyć wino - Stimson Cellars Merlot Estate i zachwycić się smakiem czerwonych owoców i zapachem wanilii.

Dynia nie musi być głównym składnikiem potrawy. Można ją dodać np. razem z cukinią do kurczaka. Ale prawdziwym mistrzem drugiego planu, bez którego danie nie nabierze odpowiedniego charakteru jest zinfandel - najbardziej amerykańskie wino. Polecamy Woodhaven Zinfandel o aromatach śliwek i wiśni, z charakterystyczną pikantną nutą.

Miąższ dyni można też wykorzystać jako farsz do pierogów. Jeśli zdecydujesz się na taki wybór, sięgnij po łagodny amerykański Pinot Noir o aromacie malin i wiśni, jak Gnarly Head.

A Ty jaki masz pomysł na HalloWine?

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej