27 lipca 2016

Portal Winicjatywa.pl opublikował wyniki panelu degustacyjnego polskich cydrów. Dziennikarze winiarscy spróbowali aż 58 cydrów. Cydr Lubelski jest wśród najlepszych! 

Winicjatywa zdegustowała 58 różnych cydrów, uwzględniając wszystkie duże marki dostępne w marketach oraz niezależnych cydrowników zrzeszonych w Stowarzyszeniu Polskie Cydry Autorskie.

Z dumą donosimy, że jedne z najlepszych ocen otrzymały: Cydr Lubelski Antonówka i Cydr Lubelski Niefiltrowany.

Cydr Lubelski jest „najlepszym wyborem, jeśli nie macie dostępu do cydrów autorskich, a ponadto pojawiły się na rynku dwie wariacje Lubelskiego – Antonówka i Niefiltrowany, które jak na cydry przemysłowe są naprawdę szokująco dobre" - czytamy w podsumowaniu panelu.

Recenzje naszych cydrów z panelu Winicjatywy

Cydr Lubelski Antonówka 2015

„Najbardziej wytrawny Cydr Lubelski w historii. Cukru prawie nie czuć, sporo kwasu - dla Kowalskiego może za dużo, dla winomanów w sam raz. Dodatkowo jest to cydr czysty, autentyczny i apetyczny. Brawo!"

Cydr Lubelski Niefiltrowany półsłodki

„Wyraźnie mniej słodki niż Klasyczny, mętny, wyraźnie gazowany. Wśród zapachów lekkie grzyby, ale przede wszystkim intensywne, świeże jabłko. Dobry produkt marketowy, świeży, soczysty; prosty i niezbyt długi, ale autentycznie smaczny. Jesteśmy naprawdę zaskoczeni, ale smakował nam bardzo."

Cydr Lubelski Klasyczny

„Soczysty i czysty (...), ale mocno za słodki. Żwawy (może aż za bardzo – jak na nasz gust za dużo gazu). Wypada zdecydowanie najlepiej ze wszystkich cydrów marketowych."

Komentarz Wojciecha Bońkowskiego z Winicjatywy

„Polski cydr będzie rozwijał się dwoma torami. Cydrów rzemieślniczych, lokalnych, autorskich, które będą poszerzały swoją niszę, gdzie liderzy będą sięgali swoim wzrokiem coraz dalej, już dziś zdobywają pierwsze medale na międzynarodowych konkursach, a to dopiero początek. I cydrów oraz pseudocydrów przemysłowych, gdzie będą ścierać się logika szybkiego zysku oraz logika organicznego rozwoju i na dłuższą metę przetrwa tylko ta druga – jakość i innowacja. Natomiast alkoholowe oranżadki o smaku jabłka prędzej czy później znikną z rynku, bo statystycznie nikt nie będzie chciał ich pić."

Wojciech Bońkowski

Chcesz wiedzieć więcej

Pełen zapis #Panel: polskie cydry 2016 – wyniki znajdziesz na Winicjatywa.pl

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej