1 czerwca 2017

Gościliśmy w Warszawie legendę świata wina Bruno Pratsa, człowieka, który słynie z drakońskich standardów produkcji wina.

Portugalczycy to bezapelacyjnie magicy w dziedzinie tworzenia słodkich win wzmacnianych. Ich chluba: Porto i Madera są znane i cenione na całym świecie. Winiarze z tego kraju bardzo długo nie mogli jednak doścignąć europejskiej czołówki w produkcji czerwonych win wytrawnych. Wszystko zmieniło się w 1998 roku.

Niespełna 20 lat temu potężna rodzina Symingtonów, będąca właścicielem między innymi marki Graham’s Port, połączyła swoje siły z bordoskim winemakarem Bruno Pratsem. Dzięki tej współpracy narodził się projekt realizowany w malowniczej dolinie Douro i sygnowany nazwiskami pomysłodawców- Prats & Symington (P+S). Produkowane są tam trzy czerwone wina wytrawne: Prazo de Roriz, Post Scriptum i najwybitniejsze wino Chryseia (po grecku – złoto) oraz rocznikowe Porto - Quinta de Roriz.

Bruno Prats (z prawej)
Bruno Prats (z prawej)

24 maja Bruno Prats, na zaproszenie Centrum Wina, gościł w Warszawie, gdzie w Hotelu Intercontinental poprowadził niezapomnianą degustację. Była to wyjątkowa okazja do spotkania legendy. Bruno Prats rzadko podróżuje i tym bardziej należy docenić fakt przyjazdu winiarza do Polski.

Choć w trakcie spotkania miałem możliwość spróbowania wszystkich win wytwarzanych w ramach projektu Prats & Symington, dziś chciałbym się skupić jedynie na najwyższej linii produkowanych trunków. Chryseia to połączenie dwóch najważniejszych, czerwonych szczepów winogron uprawianych w Portugalii: Touriga Nacional i Touriga Franca. W zależności od rocznika ich udział w kupażu jest odmienny.

Rocznik 2014, który leżakował we francuskich, 400 l beczkach przez 15 miesięcy, odznacza się niesamowitym potencjałem dojrzewania. Mocne, dojrzałe taniny w połączeniu z niebywałą kwasowością pozwolą rozwijać się mu przez co najmniej 20 lat. W trakcie degustacji wino charakteryzuje się przyjemnym aromatem wiśni w likierze i jeżyn. Nuty pochodzące od dojrzewania w dębie (słodkie przyprawy i wanilia) dopełniają całości.

Chryseia 2012 to najbardziej mineralne wino panelu! Taniny są już lepiej ułożone niż u poprzednika, dzięki czemu wino wznosi się na kolejny poziom jakościowy. Bez problemu wyczujemy w nim zapach lekko suszonych owoców oraz mięty. Doskonałe, bardzo eleganckie wino, które wytworzone zostało w 72% ze szczepu Touriga Nacional i 28% Touriga Franca.

Chryseia 2007 spędziła 12 miesięcy w 400 l beczce, zaś udział szczepów w kupażu jest taki sam. Wino jest cudownie zrównoważone, w ustach wręcz aksamitne. Cechuje się takimi aromatami jak: ziarno kawy, mleczna czekolada i ocet balsamiczny. Bruno Prats w trakcie degustowania tego wina powiedział, że to jego ulubiony rocznik i jest niezwykle zadowolony z jakość trunku - chciałby, żeby każde następne roczniki były tak udane, jak ten.

Rocznik 2003 to czysta poezja. Mimo upływu 14 lat, wino jest ciągle bardzo ekspresyjne, z żywą kwasowością i świetną koncentracją owocu. W nosie gaj oliwny i pudełko cygar. Elegancja i jeszcze raz elegancja. Trunek wybitny, a przy okazji ukazujący, że Chryseia to bezsprzecznie wino, które w odpowiednich warunkach może bardzo długo leżakować i genialnie ewoluować.

Autor: Tomasz Potrzebowski, sommelier Centrum Wina, autor bloga Z PASJI DO WINA

Galeria zdjęć z kolacji degustacyjnej Centrum Wina

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej