25 marca 2015

Jakie wino wybrać do świątecznego śniadania? Sommelierzy Centrum Wina zmierzyli się z tematem połączenia wina i wielkanocnych potraw. Polecamy ich przepis na udane Święta.

Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina

Stawia na białe, rześkie wina, najchętniej sauvignon blanc, pinot grigio i grüner veltliner, bo doskonale oddają charakter radosnej aury za oknem i pasują do wiosennych dań. Czy już na śniadanie pozwoli sobie na wino? Oczywiście i to w wielkim stylu, bo Wielkanoc jak co roku przywita szampanem! To także świetny kompan do jajek z majonezem.


Mirosława Augustyniak, doradca winiarski Centrum Wina w Gdyni

Ma niezawodnego asa w rękawie. Niemiecki riesling spätlese to jedno z najbardziej uniwersalnych win. Spełnia funkcję doskonałego aperitif, znajdzie wspólny język z każdym ciastem i dzięki mniejszej wytrawności trafi w gust wielu gości, a to przecież bardzo ważne dla każdego gospodarza domu. Typowe wielkanocne śniadanie u Państwa Augustyniak zaczyna się od jajka, białej kiełbasy i gewürztraminera, a od niedawna na stole gości także nietypowe połączenie, odkryte zupełnie przez przypadek: indyk z czerwonym, tanicznym winem.

Karolina Stroka, doradca winiarski Centrum Wina w Galerii Mokotów

Do typowo wielkanocnych potraw poleca rześkie i owocowe wina z Nowego Świata, między którymi swoje miejsce znajdzie także klasowej sławy Châteauneuf-du-Pape podawany do talerza wędlin. Chętnie łączy prosecco z sałatką jarzynową, a wielkanocne śniadanie zaczyna od cavy - nie małej czarnej, ale musującego wina z Hiszpanii. Jest owocowe, świeże, lekkie - wymarzona propozycja na rozpoczęcie świątecznego dnia.


Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej