9 września 2015

Ponad dwie tony jabłek wytłoczą ręcznie w jeden dzień mieszkańcy Lublina i goście Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Wszyscy, którzy przyłączą się do akcji otrzymają premierowy Cydr Lubelski ANTONÓWKA 2015 - pierwszy w Polsce powszechnie dostępny cydr jednoodmianowy.

19 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbędzie się druga edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru - najbardziej jabłkowego pikniku w Polsce. Na wzór Beaujolais Nouveau świętować będziemy pierwsze zbiory jabłek i pierwszy młody cydr. Odwołania do winiarstwa nie są przypadkowe. Gospodarz Święta - Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru - ogłasza Lublin cydrową stolicą Polski, która już za kilka lat dzięki regionalnemu produktowi, tak jak winiarska Toskania przyciągnie do regionu producentów cydru i turystów z całego świata.

- Święto jest tradycyjnym sposobem wyrażania radości z pierwszych owoców naszej pracy z naturą. To właśnie odróżnia produkty naturalne od przemysłowych. Jeśli uda nam się przetrwać cały rok zmiennych kaprysów przyrody i możemy pochwalić się pierwszym cydrem, to mamy powód do radości - mówi o idei wydarzenia Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A., producent Cydru Lubelskiego. - Z faktu naszego powiązania z naturą wynikają najważniejsze dla człowieka święta: powracającego życia, Nowego Roku, urodzin… One porządkują nasze życie. Jesteśmy dumni, że w ten cykl natury wpisuje się też Lubelskie Święto Młodego Cydru.

Trzy strony Święta: jabłka, soku i cydru

Lubelszczyzna to drugi pod względem wielkości jabłkowy region Polski (22 tys. ha sadów). Ma unikalne położenie, zróżnicowaną rzeźbę terenu, doskonałe gleby, klimat (duże amplitudy temperatur) i długą tradycję uprawy jabłoni. W wielu tutejszych sadach wciąż można podziwiać najstarsze odmiany takie jak Piękna z Boskoop, Kosztela, Szara Reneta czy właśnie Antonówka.

Na Lubelskie Święto Młodego Cydru setki kilogramów aromatycznych, soczystych i chrupiących jabłek prosto z lubelskich sadów dostarczą lokalne grupy producentów, które już dziś zapraszają do STREFY JABŁKA. Sąsiadować z nią będzie STREFA SOKU, gdzie Stowarzyszenie udowodni jak wielka jest różnica między świeżo wyciskanym sokiem, z którego robi się polski cydr naturalny a sztucznie aromatyzowanym sokiem z koncentratu.

- To nasz kluczowy argument w walce z browarniczymi produktami cydropodobnymi, które próbują zalać i zniszczyć polski rynek cydru - podkreśla wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis. Razem z sadownikami i producentami polskiego cydru apeluje o zmianę ustawowej definicji polskiego cydru, ochronę jego jakości i wsparcie dla produkcji sadowniczej.

- W czerwcu w samym środku sezonu zainaugurowaliśmy ogólnopolską kampanię na rzecz polskiego cydru „ZACYDROWANI.PL”. Do dziś poparło ją ponad 15 tys. osób - podkreśla Tomasz Solis. - To daje nam mandat do śmiałego pójścia o krok dalej. Zdecydowaliśmy o powołaniu Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej, a podczas Święta chcielibyśmy zebrać w Lublinie 1000 podpisów pod wnioskiem o oficjalną rejestrację Komitetu i inicjatywy.

Jak zaznacza Tomasz Solis zmiany legislacyjne są priorytetowe, ponieważ otwierają drogę rozwoju polskiego cydru. Wierzymy, że uda nam się doprowadzić do zrównania możliwości prawnych produkcji cydru z produkcją wina w Polsce.

- Będziemy walczyć o polskie jabłka i polski cydr, przekonywać Polaków, że dobry cydr robi się z polskich jabłek. To produkt, który może stać się naszą narodową specjalnością jak wino dla Francji czy Hiszpanii. A Lubelskie Święto Młodego Cydru jest świetną okazją do prezentacji naszego manifestu - tłumaczy Tomasz Solis.

Stoisko Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, gdzie będzie można podpisać petycję oraz otrzymać deklarację członkowską znajdzie się w samym centrum trzeciej festiwalowej strefy: STREFY CYDRU. To tutaj siedmiu różnych producentów cydru zorganizuje degustacje, a w ręcznych tłoczniach w ramach ogólnopolskiej akcji „Wszyscy robimy polski cydr” każdy będzie mógł własnoręcznie wytłoczyć sok z jabłek i w nagrodę za ciężką pracę otrzymać premierowy Cydr Lubelski ANTONÓWKA 2015 - pierwszy w Polsce powszechnie dostępny cydr jednoodmianowy.

Cydr Lubelski ANTONÓWKA - pierwszy w Polsce taki cydr

Cydr Lubelski ANTONÓWKA to nowość na polskim rynku, która wyznacza kierunek rozwoju polskiego cydru naturalnego - jego ścisłe powiązanie z surowcem. AMBRA S.A., producent Cydru Lubelskiego, udowadnia, że bogactwo, różnorodność smaku, charakterystyczny aromat, czas dojrzewania i zbiorów polskich jabłek pozwala tworzyć cydr o unikalnych walorach smakowych, oddających charakter danej odmiany.

- Złoty pociąg jest w polskich jabłkach, polskiej, złotej Antonówce. Szukajmy skarbów tam, gdzie trzeba. One są w przyszłości, a nie przeszłości - mówi Robert Ogór. - To był wymarzony rok dla cydru, wspaniały. Upalne, suche lato sprawiło, że jabłka są może mniejsze, ale za to pełne ekstraktu i aromatu. Mamy, co świętować!  Dopiero Antonówka 2015 pokazuje, na co stać polski cydr. Dziś już wiemy nie tylko to, że mamy w Polsce dużo jabłek, ale że mamy najlepsze jabłka do produkcji cydru i że polski cydr będzie najwspanialszym cydrem na świecie - przekonuje Robert Ogór. - Lubelszczyzna rozkwitnie cydrem. A my chcemy rozwijać kulturę produktu. To jest dopiero początek. Teraz potrzebujemy sojuszników, dlatego w tym roku motywem przewodnim Święta jest hasło „Wszyscy robimy polski cydr”.

Podczas Święta po raz pierwszy spróbujemy naturalnego cydru jednoodmianowego wyprodukowanego w małej serii (niecałe 200 000 litrów) z pierwszych sierpniowych zbiorów Antonówki w 2015 roku.

- Poczujemy w nim charakterystyczny kwaskowaty smak Antonówek zrównoważony niewielką ilością naturalnych cukrów pozostałych po zakończeniu procesu fermentacji - mówi twórca jej smaku, Główny Technolog AMBRA S.A. Artur Dubaj.  - Naturalne musowanie cydru podkreśli aromatyczne, jabłkowe nuty. To czysty smak polskiego jabłka, bez żadnych sztucznych dodatków. 100% świeżego soku z Antonówek.

Cydr Lubelski jednoodmianowy będzie dostępny tylko sezonowo. Aromatyczne, soczyste polskie Antonówki na tegoroczną serię zostały zebrane ręcznie w ostatnich dniach sierpnia. Fermentacja w niskiej temperaturze trwała dosłownie kilka dni. Mamy więc do czynienia z prawdziwym „młodziakiem”, który zachował świeżość i charakter tej starej odmiany jabłek: silny zapach i kwaśny smak. Jasnokremowy, twardy miąższ Antonówek oraz gładka, błyszcząca skórka nadają mu szlachetną słomkową barwę z jasnymi akcentami.

- Jego pierwszą beczkę rozbijemy i zdegustujemy razem z mieszkańcami Lublina podczas otwarcia Lubelskiego Święta Młodego Cydru w sobotę 19 września w samo południe na Rynku. Zapraszamy całe miasto. Obiecujemy, że cydru i jabłek nie zabraknie. Podobnie jak dobrej muzyki. Sobotnie Święto zakończy finał ogólnopolskiej trasy koncertowej Spragnieni Lata. Podczas festiwalowego popołudnia i wieczoru na Placu przy Teatrze im. H. Ch. Andersena zagrają artyści, którzy swoją popularność zawdzięczają oryginalności i autentyczności: Tymon Tymański, Natalia Przybysz, L.U.C, Julia Marcell, Skubas, Xxanaxx - zapowiada Michał Rozalicz, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej