12 kwietnia 2016

Czekolada potrafi poprawić nastrój, wspomaga kreatywność, a do tego jest pyszna. Jeśli dodać do niej wino, swoje właściwości pomnoży przez dwa. Dlatego dziś z okazji Dnia Czekolady łączymy: wino i czekoladę.

Dla podniebienia i dla umysłu

Kto choć raz próbował czekolady podczas wysiłku umysłowego, ten wie, że to doskonały stymulator mózgu. Za jej magicznymi właściwościami poprawiającymi skupienie i kreatywność stoją polifenole, które są też obecne w …czerwonym winie! To dlatego wspólnie działają zdecydowanie lepiej niż w pojedynkę. Udowodniono to podczas eksperymentu badaczy z angielskiego Northumbria University, gdzie uczestnicy po spożyciu wina i czekolady znacznie lepiej radzili sobie z zadaniami matematycznymi niż po samej czekoladzie. Czy jest przyjemniejszy sposób na pobudzenie jednocześnie podniebienia i umysłu? Dzień Czekolady obchodzony 12 kwietnia to dodatkowy argument, by pozwolić sobie na to pożyteczne dla organizmu i zarazem smaczne połączenie.

Wszystko czego Ci trzeba to miłość. Ale trochę czekolady od czasu do czasu nie zaszkodzi

Charles M. Schulz, autor komiksów „Fistaszki”

Jak łączyć wino i czekoladę

Tak, jak wino nie dzieli się tylko na białe i czerwone, tak też czekolada nie jest wyłącznie jasna lub ciemna. Dzięki temu można ją łączyć na wiele sposobów. Podpowiadamy jak, choć już samo szukanie idealnej pary może sprawić wiele radości:

  • jeśli lubisz ciemną czekoladę z dużą zawartością kakao, koniecznie wypróbuj czerwone wino o owocowym charakterze. Zinfandel z Nowego Świata wypadnie w tej roli idealnie. Nie przytłumi smaku czekolady, a wzbogaci ją o dodatkowe przyjemne aromaty. Wypróbuj Gnarly Head Zinfandel, a przekonasz się, jak wyjątkowo smakuje twoja ulubiona czekolada z dodatkiem wiśni i malin
  • zaliczasz się do licznej grupy fanów czekolady mlecznej lub deserowej? Spodoba Ci się zatem nasza propozycja wina: Graham’s Fine Ruby Port oferuje równie słodkie doznania, jak czekolada, ale znajdziesz w nim też owoce i moc. Razem z czekoladą to spora dawka słodyczy, najlepsza, kiedy nagle przychodzi ochota na deser
  • biała czekolada to znak, że czas na białe wino. Wtedy najlepiej zafundować sobie najbardziej charakterystyczne ze słodkich, białych win – Tokaj. Oremus Tokaj 3 Puttons kryje w sobie delikatne nuty brzoskwiniowe i orzechowe, dlatego nie obawiaj się, że będzie zbyt słodko.

A Ty na jaką parę dziś stawiasz?

CIEMNA CZEKOLADA MOŻE SPRAWIĆ, ŻE BĘDZIESZ MĄDRZEJSZY!

Jedno z badań przeprowadzonych na amerykańskim Uniwersytecie Columbia donosi, że im większe spożycie czekolady w danym kraju, tym więcej ma on laureatów nagrody Nobla! Choć może to brzmieć jak żart, badanie zostało opublikowane w prestiżowym New England Journal of Medicine.*

*na podstawie artykułu Deane Alban „9 Brain Benefits of Dark Chocolate”, http://bebrainfit.com/brain-benefits-dark-chocolate

Kupuj odpowiedzialnie

Robiąc czekoladowe zakupy warto szukać czekolady oznaczonej certyfikatem Fair Trade, który zapewnia, że producenci składników i gotowego produktu są uczciwie wynagradzani za swoją pracę, a w procesie produkcji nie jest wykorzystywana praca dzieci czy niewolników.

Chcesz wiedzieć więcej...

Zapraszamy na blog WINEZJA.PL

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej