12 kwietnia 2017

Niektórzy muszą unikać produktów zawierających gluten z powodu jego nietolerancji. W ostatnich latach jednak lawinowo rośnie popularność diety bezglutenowej nawet wśród osób, które nie mają objawów nietolerancji glutenu.

Jak świadomie wybierać produkty niezawierające glutenu?

Kwestię oznakowania produktów reguluje Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Ze względu na ilość glutenu wyróżnia się 3 grupy żywności/produktów:

  • „bezglutenowy” - sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie, jeśli żywność zawiera nie więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg żywności
  • „o bardzo niskiej zawartości glutenu” - sformułowanie „o bardzo niskiej zawartości glutenu” można stosować wyłącznie, jeżeli zawartość glutenu w żywności zawierającej jeden lub większą liczbę składników wytworzonych z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa lub ich odmian krzyżowych, które zostały specjalnie przetworzone w celu zmniejszenia zawartości glutenu, nie przekracza 100 mg glutenu w 1 kg żywności
  • brak informacji o zawartości glutenu - największa grupa produktów żywnościowych, dostępna w sprzedaży. W żywności takiej należy się spodziewać każdej możliwej ilości glutenu, począwszy od jego braku, do ilości liczonych nawet w gramach na 1 kg żywności

Pierwsze dwie grupy żywności informujące o produkcie bezglutenowym lub o bardzo niskiej jego ilości wymagają od producenta wyższych standardów jakościowych produkcji związanych z zapewnieniem i monitorowaniem zawartości glutenu. Warunkiem umieszczenia takich informacji na produktach jest właściwa receptura produktu i badania w akredytowanym laboratorium, potwierdzające odpowiedni poziom glutenu w żywności.

Uwaga! Nie wszystkie produkty mogą być jednak oznakowane sformułowaniem „bezglutenowy” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu”. Zgodnie z art. 7 ust. 1, lit. b) rozporządzenia UE Nr 1169/2011, informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd w szczególności, przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku określonych składników lub składników odżywczych. Jednym z przykładów może być woda mineralna, która jest wolna od glutenu, zatem producent nie mogąc jej przypisywać szczególnych właściwości w tym zakresie, nie może deklarować „bezglutenowy”, ponieważ inne pozostałe wody mineralne również są bezglutenowe.

Certyfikaty z badań na obecność glutenu w produktach AMBRA

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej